Utrechtse hoogtepunten van prinses Beatrix

LAGE VUURSCHE - "Thans kan ik u meedelen dat een prinses geboren is." Met die woorden maakt particulier secretaris van prins Bernhard, Jonkheer Dedel precies tachtig jaar geleden, op maandag 31 januari wereldkundig dat er in Baarn een prinsesje is geboren: Beatrix Wilhelmina Armgard.
De dagen ervoor verzamelen tientallen journalisten zich in het Baarnse Badhotel. Ze wachten al dag in dag uit op het verlossende woord uit Paleis Soestdijk: de geboorte van een prinsje of prinsesje. Het legertje verslaggevers, correspondenten en fotografen is bekaf, schrijft Elsevier Weekblad in een reconstructie van de geboortedag. "Dag in dag uit, avond in avond uit maar wachten op dat vermaledijde telexbelletje dat maar niet komt", schrijft het weekblad.

SALUUTSCHOTEN

Het verlossende woord komt op maandagochtend, 31 januari. 'PRINSES DOCHTER GEBOREN - AANDACHT MILITAIRE AUTORITEITEN 51 SCHOTEN', meldt het ANP via de telex aan alle bladen en garnizoenscommandanten. Journalisten stormen weg en er wordt getelefoneerd, geschreeuwd, getypt en getelexed. In het hele land klinken 51 saluutschoten: in geboorteplaats Baarn, maar ook in Den Haag, Breda, Amsterdam, Amersfoort, Den Helder en Arnhem.
Ook in Utrecht gaat de bekendmaking van de geboorte niet ongemerkt voorbij. Er ontstaat een spontaan volksfeest, op het Vredenburg in Utrecht gaat een muziekkorps te paard het plein op om het blijde nieuws aan de bevolking te brengen. Maar het is die dag bitterkoud, dus muzikanten moeten al snel ophouden omdat hun instrumenten bevriezen.
In de raadszaal wordt spontaan het volkslied ingezet. "Uit de groote luidspreker, verborgen tusschen de versieringen van het Stadhuis weerklinken Nederlandsche liederen en over de geheele Oude Gracht zijn de feestklanken hoorbaar", schrijft het Utrechsch Nieuwsblad destijds.

JEUGDJAREN

De eerste jaren groeit prinses Beatrix in Baarn op, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog vlucht het gezin in 1940 naar Engeland en Canada, om in 1945 weer voet op Nederlandse bodem te zetten. De troonopvolgster groeit verder op in Paleis Soestdijk en krijgt in een apart klasje van Het Baarns Lyceum les, net als haar drie zussen.
Later verlaat de prinses de provincie Utrecht om een studie te volgen aan de Universiteit Leiden. Toch blijft ze onlosmakelijk verbonden aan de regio: tegen het eind van haar studie koopt zij Kasteel Drakensteyn, dat in de bossen ligt van Lage Vuursche, niet ver van paleis Soestdijk vandaan.
In de tuin van het paleis wordt ze in 1965 voor het eerst hand in hand gezien met een onbekende man. Het is Claus von Amsberg, met wie ze later trouwt. Tot 1981 blijft ze in Lage Vuursche, waar ze ook haar drie zoons grootbrengt. Maar een jaar na haar abdicatie keert ze weer terug naar Kasteel Drakensteyn. Volgens omwonenden is ze daar met enige regelmaat in het openbaar te vinden.

PENSIOEN

Hoewel Beatrix in 2013 haar vorstelijke functie overdraagt aan haar zoon, neemt ze geen afscheid van Nederland. "Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten", zegt ze. De prinses heeft woord gehouden. Het pensioen geeft haar tijd en ruimte voor haar acht kleinkinderen, maar ook voor informele bezoeken aan musea en kunstvoorstellingen.
Ook vergadert ze regelmatig mee met het koningspaar en woont ze de nieuwjaarsontvangsten, paleissymposia en de uitreiking van de Prins Claus Prijs bij. Ze reikt zelf de Zilveren Anjers uit. Maar ook als beschermvrouw zet ze zich in voor onder meer Jantje Beton in Utrecht en het Prinses Beatrix Spierfonds.
Maar haar verjaardag viert ze in kleine kring. Vroeger was daar Koninginnedag voor op de verjaadag van haar moeder op 30 april, nu vinden de festiviteiten rond haar 80e verjaardag plaats achter gesloten deuren.

De bekendmaking van de geboorte van een prinsesje, genaamd Beatrix
Edith Zwier praat in Aan Tafel over haar vroegere schoolvriendin Beatrix
80 jaar prinses Beatrix

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.