'Levensgevaarlijk knutselwerk' in Overvechts wiethok

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Aan de buitenkant van de galerijflat aan de Centaurusdreef in de Utrechtse wijk Overvecht verraadt alleen een geparkeerde politiewagen dat er iets aan de hand moet zijn. Een paar bewoners hangen uit de ramen en vragen aan hun buren wat er loos is. "Een woning op de bovenste verdieping", zegt een vrouw. "De politie heeft er een inval gedaan."
Verslaggever Mark van der Wel was vlak na de inval ter plaatse en merkt welke impact het ontmantelen van zo'n plantage heeft.

PLANTAGE

Ik ga de galerijflat binnen en pak de lift. Ik moet op de één na bovenste etage eruit. Het laatste stuk moet ik via het trappenhuis gaan. Er klinkt geroezemoes.
Een gespierde rechercheur in spijkerbroek en kogelvrij vest staat me op te wachten en hij belt ondertussen met het bureau. "Hoeveel planten is op dit moment moeilijk te zeggen, maar het zijn er veel", zegt hij tegen de persoon aan de andere kant van de lijn.

KNUTSELEN

In de hal van de flat klinkt gezoem. De voordeur is beschadigd door de stormram van de politie. Op de grond liggen de resten van een inbraakalarmpje. Daarnaast een opengevouwen doos waarin tientallen transformators zitten.
Ze voelen loeiheet aan. "Dit is dus zo gevaarlijk", zegt woordvoerder Lukas van Fessem van netbeheerder Stedin. "De stroom is illegaal afgetapt en er is op los geknutseld. Dit kan zo in brand vliegen."

KAMERS VOL

Via de keuken kom je in de badkamer van het appartement. Links staat een enorme bak met water waaruit slangen via het plafond naar een sproeisysteem lopen. In een hoek liggen lege plastic flessen groeimiddel voor planten.
De muur naar één van de slaapkamers is doorgebroken. Fel geel licht schijnt op tientallen hennepplanten die klaar zijn voor de oogst. Ze wuiven heen en weer door de ventilatoren die frisse lucht de ruimte inblazen. In de andere kamers staat het ook vol planten.
Als de ventilatie uit wordt gezet, wordt de wietgeur snel sterker. "De laatste jaren loopt het aantal ontdekte kwekerijen terug", zegt Van Fessem. "Maar dat komt omdat kwekers steeds beter hun wiethokken kunnen verstoppen. We hebben speciale technieken waarmee we ze kunnen ontdekken, maar het is een soort wapenwedloop."

RUIMPLOEG

Inmiddels is ook de ruimploeg gearriveerd. De planten worden afgesneden en in een shredder geduwd zodat ze onbruikbaar zijn. "Vroeger reden we met de planten en de ruimploeg naar een plek waar de planten vernietigd werden", zegt de agent. "Tegenwoordig gaat het voor de deur. Wel zo makkelijk."
Niet de hele kwekerij wordt ontmanteld. De potten blijven staan en ook de zilverkleurige afvoerbuizen die naar de luchtfilters lopen, blijven hangen. Wel worden er sneeën in gemaakt. Ook de lampen worden onklaar gemaakt. De in elkaar geknutselde elektra gaat wel mee naar het bureau.
"Vingerafdrukken nemen we eigenlijk nooit af", zegt de agent. "Wel zoeken we naar sporen waar DNA op zit, sigarettenpeuken bijvoorbeeld. Daarmee komen we geregeld verdachten op het spoor. Het leeghalen van de woning komt voor rekening van de huurder."

ZWARTE LIJST

Een medewerker van woningcorporatie Mitros is inmiddels ook gearriveerd. Zij verhuren de woning. Vaak aan een katvanger die in ruil voor het huren van een pand wat geld toegestopt krijgt.
"Maar als huurder ben je wel verantwoordelijk", zegt een woordvoerder. "We verbreken de huurovereenkomst en je komt op een zwarte lijst te staan waardoor je via Woningnet drie jaar niet kunt huren in de stad. Daarnaast betaal je voor de herstelkosten van de flat. Dat loopt aardig in de papieren. Je kunt er dus beter niet aan beginnen."

'Levensgevaarlijk knutselwerk' in Overvechts wiethok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.