"Brand in jachthaven IJsselstein ontstond bij aanleg zonnepanelen, tientallen boten verwoest"

© Marjan Enzlin
IJSSELSTEIN - De grote brand in jachthaven Marnemoende in IJsselstein is ontstaan tijdens werkzaamheden. Dat zeggen getuigen tegen RTV Utrecht.
Monteurs waren volgens omstanders bezig met het installeren van zonnepanelen op de daken van de vier botenloodsen, een groot project van de eigenaren, die er in totaal 640 exemplaren willen plaatsen.
Tijdens de werkzaamheden van vanmiddag zou kortsluiting zijn ontstaan en kabels zouden aan het smeulen zijn geweest. De monteurs konden net op tijd van dak af komen, vertellen getuigen aan RTV Utrecht. De Veiligheidsregio Utrecht wil nog niet ingaan op de oorzaak van de brand, maar bevestigt wel dat er mensen aan het werk waren op het dak.
Bij de brand zijn tientallen boten verloren gegaan, zegt de schoonvader van een van de mede-eigenaren van de afgebrande loodsen. De brand brak vanmiddag even voor half twee uit en was rond half vier onder controle. Een medewerker die nog binnen was belde 112. Ook een jongen die in de loodsen jachten heeft liggen van een verhuurder was nog aan het werk op een boot. Hij kon zich op tijd uit de voeten maken.

OORZAAK

In de loodsen stonden volgens de schoonvader zestig tot zeventig boten. "Mijn schoonzoon loopt nu over het terrein met de burgemeester. De andere eigenaar van de loodsen is onderweg vanuit Italië. Als de rookwolken zijn opgetrokken zullen we zien wat er nog staat. Er is nog een loods en het lijkt erop dat die behouden is gebleven."
"De botenloods is een stukje levenswerk van mijn schoonzoon", vervolgt de schoonvader. "Bij de bouw heb ik nog met een en ander geholpen. Triest is het, niet te beschrijven."

BOOTEIGENAREN

Er staan veel booteigenaren langs het water. Verslagen kijken ze naar de loodsen die in vlammen opgaan. "Ik sta te beven, natuurlijk", vertelt een man die er een sloep van zes meter heeft liggen. "Maar we weten niet in welke loods, maar als we geluk hebben staat-ie in de derde. Het is heel spannend. Het is niet niks wat je daar hebt staan. Het is een loterij, heb je geluk of heb je geen geluk."
Even verderop staat een stel dat een boot in een van de loodsen heeft liggen. "Wij kwamen aanrijden, maar we konden er niet bij. Op het nieuws hoorden we dat alle drie de loodsen in brand stonden. We waren in paniek en hebben de verzekering gebeld", vertelt een booteigenaar.
Maar dan blijkt ze geluk te hebben. "Toen we hier konden komen, zagen we dat onze loods niet in brand stond. Twee van de drie stonden in brand, maar die van ons dus niet."

MEDELEVEN

Burgemeester Patrick van Domburg heeft in de jachthaven zijn medeleven betuigd aan de ondernemers en andere betrokkenen. "Het is niet niks wat hier gebeurd is. De schade is groot, dat is wel duidelijk. Dit maakt grote indruk."
Volg ons live-verslag op YouTube of Facebook.

Burgemeester bij grote brand in IJsselstein
Grote brand verwoest boten in jachthaven IJsselstein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.