Anti-PKK propaganda door Utrechtse brievenbussen

UTRECHT - Inwoners van de Utrechtse wijk Hooggraven kregen zaterdagavond opvallende post. Net als 150.000 anderen in Nederland en België kregen ze een boekje gericht tegen de Koerdische PKK.
Het boekje is geschreven door de Turkse schrijver en tv-persoonlijkheid Adnan Oktar. Hij publiceert onder zijn pseudoniem Harun Yahya. Hij schrijft dat moslims moeten streven naar een islamitische eenheid en dat de PKK een gevaarlijke terroristische organisatie is.

VERVELEND

Inwoners zijn niet gediend van de propaganda in hun brievenbus, zoals een bewoner die anoniem wil blijven. Haar naam is bekend bij de redactie. "Ik vind het heel erg vervelend want ik heb niks met de PKK of Erdogan te maken en ik vind niet dat op zo'n manier een boekje bij mij in de brievenbus gegooid mag worden."
De vrouw zat zaterdag rond 23.30 uur in haar woonkamer toen ze een auto hoorde stoppen. Kort daarna werd er iets in de brievenbus gedaan. "Ik vond het heel vreemd want het was zaterdagavond, donker en het regende en ik verwacht niet dat een bezorger dan post gaat bezorgen", zegt ze.
Ze zag het boekje vervolgens op de mat liggen. "Ik heb de deur opengedaan, maar er was niemand meer te bekennen." Ook haar buren hebben het boekje ontvangen.

TOEVAL

De timing is opvallend. Vorige week viel Turkije het Syrisch-Koerdische Afrin in. Een van de verspreiders van het boek, Deniz Tekinler zegt tegen het AD dat dit toevallig is. "Dit boek is al eerder gedrukt. Mensen moeten weten dat de PKK goddeloos en terroristisch is. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. Het is onze plicht deze kennis over te dragen", zegt hij tegen de krant.
Het is niet de eerste keer dat Adnan Oktar op deze manier zijn gedachtegoed verspreidt. In 2007 stuurde hij tienduizenden exemplaren van zijn boek 'Atlas der Schepping' naar scholen in heel Europa en Amerika.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.