D66 Soest gaat uit van verkiezingswinst, geruzie en gedonder is verleden tijd

SOEST - D66 verwacht, ondanks de onrust binnen de partij, de verkiezingen in Soest te winnen. De partij is op dit moment de grootste in de gemeenteraad, maar raakte de afgelopen weken wel in opspraak. Twee raadsleden en een wethouder stapten op.
Afgelopen week stapte raadslid Ab van der Hulst uit de fractie van D66. Volgens de fractievoorzitter Rolf-Jan Sielcken had dit voornamelijk te maken met zijn positie op de kieslijst, maar daar is niets van waar zegt Van der Hulst.

RAADSLID

Hij zegt dat hij dan wel eerder uit de fractie was gestapt, zoals zijn collega
Reijinga stapte in december uit de fractie, toen hij door interne verkiezingen op een onverkiesbare plek op de lijst eindigde. "Ik was wel gekwetst, dat ik zo laag stond", legt Van der Hulst uit. "Maar dat heb ik achter me gelaten."
De reden voor zijn vertrek had volgens hem voornamelijk te maken met het aftreden van wethouder Marcel Adriani. De D66-wethouder ging eerder deze maand weg, nadat bleek dat er in de sociale samenwerking met Bunschoten en Baarn fouten zijn gemaakt.

FOUTEN

"Adriani heeft politiek correct gehandeld", stelt Van der Hulst. "Maar in een interview met de Soester Courant schoof de voorzitter van D66, Wim Hermsen, de schuld af op VVD-wethouder Peter van der Torre." Hij had het
tot 1 juli 2016 in zijn portefeuille en droeg het daarna over aan wethouder Adriani.
Ab van der Hulst is na dit interview ontzettend boos geworden op zijn partij. Volgens hem had voorzitter Hermsen nooit de schuld mogen afschuiven, maar ook niet dat soort politieke uitspraken mogen doen in de media.
Dit leidde er toe dat hij afgelopen week besloot om uit de fractie te stappen, maar zijn zetel geeft Van der Hulst niet op. "Ik wil de zaal via de voordeur verlaten en mijn raadsperiode netjes afronden."

TERUGKEER

Ook Tjerk Reijnga behoudt zijn eigen zetel en hij hoopt ook na de verkiezingen terug te mogen komen. Reijinga heeft zijn eigen partij opgericht onder de naam Lijst Tjerk Reijinga (LTR). Hierdoor is D66 inmiddels zijn meerderheid in de raad kwijt.
De partij houdt na het vertrek van de twee raadsleden nog maar drie zetels over. Soest2002, VVD en CDA zijn daardoor nu groter dan D66.
"Dat vinden wij dan weer erg jammer", zegt fractievoorzitter Sielcken. "Als Van der Hulst consequent zou zijn, dan zou hij uit de politiek stappen."