Wethouder: Qatar-deal met woningflats Kanaleneiland paste binnen strategie

UTRECHT - De verkoop van honderden Utrechtse flatwoningen aan de joint venture Aventicum paste binnen het plan van de gemeente om van Kanaleneiland een meer gemengde wijk te maken. Dat zegt wethouder Paulus Jansen in antwoord op raadsvragen.
Eerder werd bekend dat een joint venture, bestaande uit een vastgoedfonds in Qatar en de Zwitserse bank Credit Suisse zo'n 23 miljoen euro winst maakte met het opknappen en doorverkopen van 252 flats in Kanaleneiland.
De verkoop van de flatwoningen door woningcorporaties Mitros en Portaal gebeurde op voorwaarde dat de huizen gerenoveerd zouden worden. Na de renovatie werden de woningen weer doorverkocht voor ruim 51 miljoen euro aan LLS Capital BV en de Canadese vastgoedverhuurder Capreit.

AANZIENLIJKE WINST

De gemeente is zich er bewust van dat Aventicum met het doorverkopen van de woningen aanzienlijke winst heeft gemaakt. De verkoopprijs en voorwaarden werden destijds bepaald op wat er eind 2015 aan feiten lag, schrijft het college.
"Op dat moment was de waardeontwikkeling van het vastgoed in de toekomst ongewis en was bovendien Aventicum de enige partij die durfde te investeren in het grootschalig renoveren van de woningen. Achteraf bezien heeft het concept van de gerenoveerde woningen en de branding daarvan geleid tot een aanmerkelijke waardestijging bovenop het snel intredende positieve sentiment op de woningmarkt", aldus het college.

KLACHTEN

Nadat het afronden van de renovatie van de woningen, zouden huurders hebben geklaagd over het slechte onderhoud van de flats. De wethouder laat weten dat daar geen formele klachten over bekend zijn. De gemeente adviseert huurders om met hun klachten naar het huurteam te stappen.
De antwoorden van wethouder Jansen komen twee dagen voor het spoeddebat over de kwestie. Dat debat is aangevraagd door meerdere partijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.