Vervallen smederij in Lage Vuursche verliest Rijksmonument-status

LAGE VUURSCHE - De bouwvallige smederij in Lage Vuursche is binnenkort niet langer een Rijksmonument. Het CDA in Baarn wilde het pand platgooien, omdat buurtbewoners klaagden over overlast en schade door bouwwerkzaamheden tijdens een renovatie.
Het CDA is blij dat de procedure gestart is om de smederij van zijn Rijksmonument-status te ontdoen. "Aan de ene kant vinden wij het heel betreurenswaardig, want we hebben al jaren zien aankomen dat er te weinig over is om het een Rijksmonument te noemen", aldus fractievoorzitter Rik van Hardeveld. "Aan de andere kant willen we heel graag dat de mensen van Lage Vuursche niet meer tegen die puinhoop aan hoeven kijken."
De gemeente wil nog wel laten onderzoeken of de smederij een gemeentelijk monument kan worden. In dat geval kunnen delen van het pand behouden blijft en wordt het niet in z'n geheel gesloopt.
Het CDA hoopt wel dat de werkzaamheden om de oude smederij te herbouwen nu sneller verlopen. De bedoeling van de partij is dat er snel wat anders in de plaats komt.

STORMSCHADE

De smederij raakte al eerder deze week haar
kwijt. De muur, die door de storm van twee weken geleden zware schade opliep, bleek niet meer te redden en zorgde bovendien voor gevaar voor de bouwvakkers die het rijksmonument renoveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.