Aanrijtijd moet korter: brandweerlieden in Houten krijgen supersnelle fiets

HOUTEN - In Houten start vandaag een bijzondere proef. Vrijwilligers van de brandweer krijgen een razendsnelle elektrische fiets. Het is de bedoeling dat ze met die zogenoemde speed pedelec, die 45 kilometer per uur kan, extra snel naar de kazerne kunnen komen.
Volgens de brandweer in Houten laat de aanrijtijd soms nog wat te wensen over. "Houten is natuurlijk Fietsstad 2018 geworden, maar dat betekent ook dat de infrastructuur voor auto's nog wat moeilijker is", aldus postcommandant Judith de Graaf. "Je moet altijd de wijk uit en de rondweg op, en dat betekent dat de aanrijtijd best wel lang is voor sommige collega's."

PROEF

De speed pedelecs moeten daar verandering in gaan brengen. Met 45 kilometer per uur kun je met een flinke vaart richting de kazerne. "Alhoewel dat natuurlijk niet altijd lukt. Als je uit het buitengebied komt kan je die topsnelheid wel halen, maar in de bebouwde kom red je dat niet altijd."
Daarom zijn de razendsnelle fietsen voorlopig nog een proef. "We willen in ieder geval een jaar gaan proberen hoe het gaat", vertelt De Graaf. "Daarna gaan we analyseren en kijken of we dit ook echt blijven doen."

UITREIKING

Vanmiddag worden de fietsen feestelijk uitgereikt aan de brandweerlieden. Burgemeester De Jong zal zelf met een speed pedelec naar de kazerne komen en daar de andere fietsen overhandigen aan de vrijwilligers.