Celstraf voor #MeToo-fotograaf die jonge modellen verkrachtte

AMERSFOORT - Fotograaf Francisco G. moet drie jaar en zeven maanden de cel in. Volgens de rechter is het bewezen dat de Amersfoorter zes jonge fotomodellen verkrachtte en aanrandde. Voor vier andere aangiftes zag de rechter onvoldoende bewijs.
G. (45) heeft drie van de vrouwen verkracht. Hij smeerde zijn slachtoffers in met olie en drong daarbij met zijn vingers hun vagina binnen. Vaak liet hij ze eerst alcohol drinken. G. zou ook met zijn penis naar binnen zijn gegaan bij een van hen. Dat de vrouwen zich niet stevig fysiek verzetten, betekent volgens de rechter niet dat ze ermee instemden. Naast de celstraf moet G. in totaal ook 25.000 euro schadevergoeding aan zijn slachtoffers betalen.
JONGE VROUWEN MET EEN DROOM
De jongste modellen waren destijds 16, 17 en 18 jaar oud, de anderen waren in de twintig. De vrouwen werden door de fotograaf zwaar onder druk gezet om de seksuele handelingen toe te laten. Als ze dat niet deden, zouden ze de modellencarrière waarvan ze droomden kunnen vergeten. De Amersfoorter werkte voor het internationale agentschap van zijn vrouw en maakte ernstig misbruik van zijn machtspositie, vindt de rechtbank.
De straf is lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. De aanklager wilde namelijk dat hij zes jaar de gevangenis in zou gaan. De rechtbank maakte daar vier jaar van, maar trok daar nog vijf maanden af wegens de te lange behandelingsduur van de zaak.
ONTKENNING
G. zelf ontkent dat hij vrouwen heeft verkracht. Hij geeft toe dat hij de borsten en vagina van één van de vrouwen heeft betast, maar dat zou volgens hem met wederzijdse instemming zijn geweest. De man was niet aanwezig bij de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.