Crisis bij D66 Stichtse Vecht woekert voort

STICHTSE VECHT - Het interne conflict bij D66 in Stichtse Vecht blijft de gemoederen bezighouden.
Regiovoorzitter Gerda Oskam heeft in het AD hard uitgehaald naar wethouder Zivkovic. Dat heeft kwaad bloed gezet bij een deel van de D66-fractie in Stichtse Vecht.
D66 verwijt Zivkovic dat hij de integrititeit van collega-wethouder en partijgenoot Pieter de Groene heeft aangekaart bij de burgemeester. In de krant zegt Oskam dat Zivkovic zijn eigen politieke gewin vooropstelt en manipuleert. Ze is de vele conflicten rond de wethouder zat en vindt ook dat hij zijn zetel moet opgeven.

VERBOLGEN

Volgens raadslid Dick Verwoert is een deel van de D66-fractie in Stichtse Vecht verbaasd over de uitlatingen van Oskam. De regiovoorzitter had het onderzoeksrapport naar wethouder De Groene moeten afwachten, luidt de kritiek.
"Dit moet je niet zo doen via de media. Daar gaan we het donderdag zeker over hebben bij de ledenvergadering", aldus Verwoert. "Ik ga ervan uit dat Oskam daar ook bij is. Ze heeft zich nu immers in de discussie gemengd. Inhoudelijk wil ik er verder niks over zeggen. Dan ga ik hetzelfde doen als anderen en dat past mij niet."

INTEGRITEITSONDERZOEK

De onrust binnen D66 in Stichtse Vecht ontstond
. Wethouder De Groene zou erop hebben aangedrongen om bijna 200.000 euro subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
Wethouder Zivkovic voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn partijgenoot. Zivkovic noemde het afgelopen weekend bij RTV Utrecht zijn "plicht" om het voorval aan te kaarten bij burgemeester Marc Witteman. "Het zat meerdere mensen niet lekker", zei hij.
Een aantal D66'ers neemt het Zivkovic kwalijk dat hij met de burgemeester praatte. De wethouder is daarom van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gehaald. Zijn beeltenis is zelfs van een groepsfoto op de site van de lokale afdeling verwijderd.
Oskam wil vandaag niet meer op de zaak ingaan. "Dat heb ik eenmalig gedaan, tegen mijn zin en gewoonte in. Als voorzitter van D66 Midden-Nederland heb ik verder geen rol in dit conflict."