Airbnb-debat Utrecht: hoe lang mag je je woning nog verhuren?

UTRECHT - Hoe gaan de spelregels in de stad Utrecht eruit zien voor het tijdelijk verhuren van woningen via bijvoorbeeld Airbnb? Die vraag staat vanavond centraal tijdens een vergadering van de Utrechtse gemeenteraad. Dat is niet voor niks. Steeds meer Utrechters verhuren hun huis of een deel daarvan via Airbnb.
De stad staat vierde op de Nederlandse ranglijst, volgens het verhuurplatform. Reden voor het college om de regels onder de loep te nemen en aan te passen. De gemeente wil overlast tegen gaan en de leefbaarheid in de buurten behouden. Zo mogen mensen hun woning voortaan maximaal zestig nachten per jaar verhuren aan maximaal vier personen of een gezin met meer personen.

ONDERNEMERS

Verder moet de woning brandveilig zijn en er moet toeristenbelasting betaald worden. Volgens Justus Raap van BNB Service Utrecht loopt de gemeente veel te hard van stapel met dit voorstel.
"Nou naar mijn idee moet er een aanmeldingsplicht komen voor Airbnb. Dat er ook verplicht huisregels komen en op die manier goed gastheerschap promoten", aldus Raap.
Raap wordt ingehuurd door huis-eigenaren om airbnb's te runnen. Hij is het aanspreekpunt als er problemen zijn en zorgt ervoor dat de accomodatie aan kant is. Hij heeft nu zo'n zeventig klanten, maar hij vreest het ergste.
"Voor mijn bedrijf zou dat betekenen, dat ik veertig procent van mijn omzet kwijt ben. Waarschijnlijk ga ik deze zomer dan nog wel door, maar na de zomer heb ik dan te weinig klanten. Dus dan is er een grote kans dat ik ga stoppen", aldus de Utrechtse ondernemer.
Volgens hem kunnen we nog wat leren van grote buitenlandse steden: "In Parijs mag je maximaal 120 nachten verhuren, in Londen maximaal 90 nachten en in Amsterdam ook 60 nachten. Waarom moet Utrecht, een kleine stad, dan ook zestig nachten?"

POLITIEK

Ook Utrechtse politici hebben twijfels over het Airbnb-plan dat nu op tafel ligt. De fracties van D66, VVD en GroenLinks willen graag weten hoe het college aan dat maxium van zestig dagen komt.
VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen: "Ik vraag me dus ook af of die zestig wel goed is. Iedereen heeft het dan meteen over Amsterdamse toestanden met rolkoffers in de binnenstad. Maar volgens mij valt het hier wel mee. De vraag is dan hoe groot het probleem op dit moment is. We moeten gewoon eerst eens een goed debat voeren voordat we een beslissing nemen."
De partijen zouden het verder fijn vinden als verschillende onderzoeken, van de gemeente en van de Universiteit Utrecht, over Utrechtse Airbnb's beter uitgelegd worden in een presentatie. Het is afwachten of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren vanavond.

REGELS

Sytze Koopmans heeft een Bed & Breakfast in Utrecht en hij is blij met de strengere regels. Hoewel die zelf ook geraakt gaat worden. De Utrechter heeft namelijk ook een werfkelder die hij via Airbnb verhuurt.
Maar volgens hem is het belangrijk dat er nu duidelijkheid komt en dat er goed gehandhaafd gaat worden. Koopmans: "Ik heb een collega gehad die twee flats had gehuurd, twee prachtige appartementen. Maar die werden dus per nacht aan toeristen verhuurd. Ja, dat betekent dus dat er twee keer een huis aan de woningmarkt onttrokken wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.