Opluchting en verdriet na brand bij jachthaven IJsselstein

IJSSELSTEIN - Het was vandaag een komen en gaan van booteigenaren bij de jachthaven in IJsselstein. Gisteren brandden daar twee loodsen af, met daarin tientallen gestalde boten. De eigenaren kwamen allemaal langs om de schade aan hun geliefde boot te bekijken.
De schade na de grote brand is enorm. Van de loods staat alleen het skelet nog overeind. Binnen liggen de smeulende restanten van zo'n negentig boten. Een sterke brandlucht is nog in de weide omgeving te ruiken. De eigenaar loopt verslagen rond. Hij is zijn loodsen kwijt, maar leeft vooral erg mee met de eigenaren van de boten. Hij snapt dat veel van de schepen niet te vervangen zijn.
De boot van Charl van Basten is door de brandweer uit de loods gesleept. Hij maakt foto's van de schade. "Het is triest om hem zo te zien", reageert de booteigenaar. Hij heeft de boot in slechte conditie gekocht en er heel veel tijd in gestoken om hem op te knappen. "Hij is tot op het staal helemaal kaal geweest en vanaf het staal weer helemaal opgebouwd."

NUCHTER BLIJVEN

Ondanks dat Van Basten zijn boot slechts enkele keren heeft kunnen gebruiken blijft hij nuchter. "Ik moet het boek sluiten en dan gaan we weer verder." Andere booteigenaren zijn minder nuchter. Eén van de eigenaren die komt kijken vertelt emotioneel dat zijn boot gloednieuw is. "Ik heb de boot zelf ontworpen, ik kan hem niet zomaar vervangen." Omstanders vertellen dat er ook antieke boten binnen stonden en een boot van een half miljoen euro. "Daar is er maar één van!"
Op het terrein van de jachthaven verzamelen zich steeds meer botenbezitters. Veel van hen konden gisteren tijdens en na de brand niet in de buurt komen en weten daardoor nog niet waar ze aan toe zijn. Twee loodsen zijn volledig verwoest, maar er zijn ook nog boten opgeslagen in een andere loods. "We weten niet in welke loods onze sloep staat", vertelt een stel. Als ze na een korte zoektocht tussen de resterende boten hun bootje Spetter vinden, zijn ze enorm opgelucht. "Ja, hij is er nog!", roept de eigenaresse.
Buiten de loods staat nog een opgeluchte booteigenaar. "Ik kom hier net", legt Richard Morren uit. "Mijn boot staat in de loods die de brand heeft overleefd, maar dat wist ik gisteren nog niet." Morren heeft hierdoor een slechte nacht achter de rug. "Ik ben blij dat mijn boot nog helemaal intact is, maar voor heel veel andere is het een verschrikking. Ik leef erg met hen mee."

Opluchting en verdriet bij jachthaven IJsselstein