Glasvezel in buitengebied: beurt aan Leusden en Woudenberg

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag ondertekent een aantal partijen overeenkomsten voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Leusden en Woudenberg. Bewoners van deze gebieden hebben vaak last van traag internet. "Jong en oud zullen profiteren van de snellere internetverbinding", aldus wethouder ICT van de gemeente Leusden, Jan Overweg.
De gemeente hoopt met het glasvezelnetwerk de klachten die inwoners van de buitengebieden hebben terug te dringen. "Sommige mensen kunnen geen foto's, video's of andere grote bestanden binnenhalen op hun computer", zegt wethouder Overweg. "Ook voor het versturen van grote bestanden moeten mensen soms naar de bibliotheek", voegt hij eraan toe.
Volgens de wethouder gaat iedereen ervan profiteren: "Breedband is noodzakelijk voor de jongeren, want die zitten op school. Daar wordt digitalisering steeds belangrijker. De agrariërs hebben het nodig voor hun bedrijfsvoering en ouderen hebben het nodig voor ingenieuze toepassingen die steeds digitaler worden."

CONTRACT TEKENEN

Om überhaupt aan de aanleg van het glasvezelnetwerk te beginnen, moest minstens 60 procent van de huishoudens een aansluitcontract tekenen. Dat lukte binnen zes weken. Ook in de rest van de provincie rolt het glasvezelnetwerk zich uit, zoals in De Ronde Venen en Stichtse Vecht.
Statenlid van het CDA, Derk Boswijk, juicht dit toe. Het is volgens hem wel lastig om in elk gebied glasvezel te krijgen.
"Het kost veel en in buitengebieden moet je rekening houden met spoorlijnen en lange afstanden", aldus de politicus. Gebieden Lage Vuursche, Stichtse Vecht en de omgeving van Renswoude zijn hier voorbeelden van.
Verder moet er heel wat afgegraven worden om het netwerk aan te leggen. Volgens Boswijk ontkomt de provincie er niet aan. "Het is vreemd dat anno 2018 een van de snelst groeiende economieën van de wereld, dat is Utrecht, niet de infrastructuur heeft die wij zouden moeten verwachten", aldus het Statenlid.