Ambulancepersoneel gaat actievoeren

PROVINCIE UTRECHT - Ambulancepersoneel in onze provincie gaat vanaf maandag actievoeren. Medewerkers van de RAVU houden stiptheidsacties omdat ze minder werkdruk en meer geld willen.
Aanleiding voor de actie is het vastgelopen overleg met werkgevers. De minister heeft 19,2 miljoen euro uitgetrokken om de ambulancezorg te verbeteren. Meer dan de helft daarvan, 13,5 miljoen, moesten werkgevers en vakbonden samen verdelen.
Dat is niet gelukt, zegt Fred Seifert van vakbond FNV: "Wij als FNV hebben een concreet voorstel gedaan. Omdat er nu een cao loopt hebben we gezegd, geef deze mensen een extra waarderingspremie voor dit jaar, maar dat wilden de werkgevers niet. Toen hebben we gevraagd wat ze dan wel willen en toen kwam er niks."
PATIËNT NIET IN GEVAAR
De vakbonden zeggen zich genoodzaakt te voelen om de stiptheidsacties in te zetten. Volgens hen komt de gezondheid van de patiënt hierbij niet in gevaar. Seifert: "Wij gaan gewoon het vervoer, het spoedvervoer, in stand houden. Maar we gaan ons nadrukkelijk aan de wetgeving houden. Dus waar voorgeschreven staat dat je 100 kilometer per uur mag rijden, dan doen we dat ook gewoon. We gaan niet meer onnodig via een vluchtstrook rijden."
De stiptheidsacties zijn niet alleen in onze regio, ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De FNV denkt dat later in de week ook andere regio's zich bij de staking aansluiten.