Raad vol met vragen over Qatar-deal Kanaleneiland

UTRECHT - Het college van B&W moet vandaag tekst en uitleg geven over een omstreden deal met woningen in Kanaleneiland. Een vastgoedfonds in Qatar en de Zwitserse bank Credit Suisse hebben zo'n 23 miljoen euro winst gemaakt met het opknappen en doorverkopen van 252 flats.
Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, hoopt dat er "een begin van een afspraak gemaakt kan worden dat we geen miljoenenwinsten meer naar buitenlandse beleggers weg laten vloeien". Van Ooijen spreekt van een megawinst van 80 tot 90 procent, die niet uit te leggen is op basis van de investering. "Op deze manier maken we het buitenlandse beleggers op een overspannen woningmarkt wel heel makkelijk."
De bewoners bleven intussen achter met matig gerenoveerde woningen. Bovendien werden de huizen eerst verhuurd voor 450 euro per maand en kosten ze nu het dubbele.
D66 wil dat er extra controle van de gemeente komt op de controversiële woningcorporaties. De PvdA vindt de hele deal slecht. Maar de partij krijgt vervolgens voor de voeten geworpen dat het oprichten van de GEM is gedaan in een periode dat de PvdA zelf in het college zat, en dus zelf 'aan de knoppen draaide'.
Wethouder Paulus Jansen zei eerder dat de deal paste in het plan van de gemeente om van Kanaleneiland een meer gemengde wijk te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.