Burgemeester Stichtse Vecht: ''Partijen, ga politieke versnippering tegen''

© RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Afgelopen week ontstond er onrust binnen de partij vanwege een integriteitsonderzoek naar wethouder De Groene. Die drong er op aan om bijna 200.000 euro subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta, ook van D66, voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega wethouder. Dat viel verkeerd bij zijn partij. Die nam het hem kwalijk dat hij met de burgemeester praat en besloot Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen.
PARTIJPOLITIEK
Burgemeester Marc Witteman wil zich niet uitlaten over de ruzie binnen Stichtse Vecht. ''Dat is partijpolitiek''. Wel maakt hij zich door deze kwestie zorgen over hoe de inwoners van Stichtse Vecht tegen de politiek aankijken. ''We moeten als bestuurders zorgen dat voorop blijft staan dat we doen waar we voor bedoeld zijn. Politieke instabiliteit is iets wat hoort bij Stichtse Vecht, maar ik wil daar zoveel mogelijk tegen doen. Als politiek moeten we vaak ingewikkelde en zware beslissingen nemen waar mensen het niet altijd mee eens zijn, zo is het moeilijk gezag houden.'' Witteman roept alle partijen op om politieke versnippering tegen te gaan.
ZWAK PUNT
Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta denkt dat zijn partijgenoten van hem af willen. ''Ze zoeken een aanknopingspunt, maar ik vind dit wel een heel zwak inhoudelijk punt. Hoe kan je me nou kwalijk nemen dat ik een integriteitsonderzoek met de burgemeester bespreek? Ik vind het raadselachtig. Ze hadden echt wat beters moeten verzinnen als ze van me af willen.''
De wethouder naar wie het onderzoek loopt, Pieter de Groene, wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. ''Ik wacht het onderzoek af en wil daar niet dwars doorheen koersen''.
LEDENBIJEENKOMST D66
Vanavond is er een ledenbijeenkomst van D66. Het gaat om een informele vergadering bedoeld om de leden te informeren over de kwestie. Het is vanavond ook de eerste keer dat Zivkovic zijn partijgenoten spreekt sinds hij van de kieslijst is gehaald.