"Samen impact hebben, dat is de kracht van Warmetruiendag"

PROVINCIE UTRECHT - Onder het motto 'Verwarm jezelf, niet de wereld' doen vandaag twee miljoen Nederlanders mee aan Warmetruiendag. Er zijn bijna tweehonderdduizend acties aangemeld. Ook in de provincie Utrecht doen veel gemeenten, scholen en bedrijven mee. De verwarming gaat uit en de dikke trui aan. Het doel: energie besparen.
Warmetruiendag bestaat al sinds 2007 en is uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse klimaatactie van Nederland. Wat is het geheim van deze groene actie? "Warmetruiendag laat zien dat het leuk en simpel is om zelf energie te besparen en iets voor het klimaat te doen", zegt campagneleider Nathalie van Loon van initiatiefnemer Klimaatverbond Nederland.
"Als je de verwarming een graad lager zet bespaar je al 6 procent energie en 6 procent CO2. Als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Dan merk je dat je samen echt impact kunt hebben. Dat is de kracht van dit initiatief."

NUT

Is één Warmetruiendag per jaar geen druppel op een gloeiende plaat? "Wat ons betreft is het altijd Warmetruiendag", zegt Van Loon. "Maar je ziet wel dat mensen door deze ene dag ervaren dat het eigenlijk best simpel is om energie te besparen. Een op de vijf gaat er na deelname bewuster mee om. De Universiteit van Tilburg heeft bijvoorbeeld structureel het verwarmings- en aircobeleid veranderd. Ze besparen daar nu een ton per jaar."

GEWOONTES

Volgens het Klimaatverbond komt 36 procent van de CO2-uitstoot door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het politieke debat over uitstootreductie gaat echter vooral over de cijfers en de financiering, vindt de organisatie. "Maar Warmetruiendag draait juist om de belangrijkste factor voor succes: mensen en hun gewoontes. De warme trui werkt meteen. Het is de klimaatactie die iedereen zó uit de kast kan trekken."

BEKENDE NEDERLANDERS

Warmetruiendag heeft enkele bekende ambassadeurs zoals Jort Kelder en Mart Smeets. Ook weervrouw Helga van Leur uit Vleuten hoort in dit rijtje. "Ik vind het een fantastisch, laagdrempelig initiatief. Het is niet moeilijk en het is tastbaar, iedereen kan meedoen. Je bespaart geld en het is het goed voor het milieu, wat wil je nog meer? Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen vandaag die warme trui aan doen en de verwarming wat lager zetten."
Van Leur doet uiteraard ook mee. "Ik draag sowieso al vaak truien en 's avonds heb ik van die fleece-dekentjes op de bank. Het kost mij dus niet veel moeite om de verwarming lager te zetten." De dochter van Van Leur is inmiddels ook aan de trui. "Die komt uit een van de klimaat-automaten waarbij je vorige maand een sweater kon winnen. 'Zo graad die lekker' staat er op. Mijn dochter wil geen andere meer aan. Mam, ik wil meer van dit soort truien, zegt ze. Het is ook echt zo'n heerlijke sweater."

UTRECHTSE DEELNEMERS

Er zijn bijna tweehonderdduizend acties aangemeld voor Warmetruiendag en het Klimaatverbond verwacht in totaal twee miljoen deelnemers. In de provincie Utrecht gaat het bijvoorbeeld om ICT-bedrijf Ordina en verzekeraar ASR, maar ook bij het RIVM in Bilthoven trekken ze vandaag een warme trui aan en gaat de verwarming omlaag.

GEMEENTEN

Daarnaast zijn diverse gemeenten aangehaakt bij de actie. In Veenendaal is vandaag onder meer een breicafé geopend en ook Utrecht en Baarn doen mee aan Warmetruiendag.
De gemeente Wijk bij Duurstede is al jaren van de partij. Wethouder Hans Marchal (Milieu) legt uit waarom. "Die trui staat symbool voor wat we samen kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."
Medewerkers van gemeente Wijk bij Duurstede hebben een oproep gekregen om een trui aan te doen. Voor de degene met het mooiste exemplaar ligt een fairtrade-prijsje klaar. Met de lunch gaat iedereen op de foto en krijgen alle deelnemers ijs, vertelt de wethouder. "We gaan ervan uit dat je met je trui aan warm genoeg blijft."

SCHOLEN

Scholen in het hele land doen ook fanatiek mee aan Warmetruiendag. In de provincie Utrecht gaat het bijvoorbeeld om de De Eendracht in Mijdrecht en De Zonnewiel, een vrije school in De Bilt. Deze basisschool vindt Warmetruiendag een belangrijk initiatief om bij stil te staan. "We willen bewustzijn kweken bij de kinderen. Dat ze weten: stoken kost energie, je kan ook een warme trui aantrekken. Zo zorg je met elkaar voor de wereld", legt een medewerkster van De Zonnewiel uit.
Op de vrije school wordt doorgaans al veel gebreid om dit oude ambacht niet in de vergetelheid te laten raken en om kinderen te laten zien hoe hun kleding wordt gemaakt. "In de derde klas wordt altijd een muts gemaakt. Dit is nu gekoppeld aan Warmetruiendag."

HET WEER

De hamvraag is vandaag: hoe koud wordt het voor de deelnemers? Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline heeft het antwoord. "Warmetruiendag wordt dit jaar een makkie. Met 6 of 7 graden is het helemaal niet koud. Vorig jaar was het ijskoud op deze dag met in de ochtend gevoelstemperaturen van -8 tot -12 graden en ook overdag vorst. In de daaropvolgende week werd het met 12 tot 17 graden zeer zacht. Nu is het omgekeerd en kunnen we juist na het weekend vorst verwachten. Berg de warme trui dus nog niet op."