Valleigemeenten 'verduurzamen' samen met Gelderse partners

VEENENDAAL - De Utrechtse Valleigemeenten gaan samenwerken met Gelderland om duurzamer te worden. Veenendaal, Rhenen en Renswoude hebben namelijk het Gelders Energie Akkoord ondertekend.
De Regio Foodvalley wil er zo voor zorgen dat de gemeenten in 2050 energie-neutraal zijn. Dat betekent dat er geen gas of olie meer nodig is om huizen te verwarmen of eten te koken. De 200 ondertekenaars van het akkoord gaan samen kijken hoe energie bespaard kan worden, hoe het duurzaam opgewekt kan worden en hoe dat betaald moet worden.

ENERGIEAKKOORD

Het Gelders Energie Akkoord is een lokale uitwerking van het Nationale Energieakkoord. Daarin staan de afspraken die organisaties in ons land maken om duurzamer te worden. Voorbeelden zijn een besparing van het verbruik van 1,5% per jaar, 14% meer duurzame energieopwekking in 2020 en 15.000 voltijdbanen extra in de duurzaamheidssector.
De Regio Foodvalley heeft vandaag het akkoord getekend. Daarbij presenteerden ze ook oplossingen uit de eigen streek. Zoals de plannen in Veenendaal om 60.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen.
Foodvalley is een samenwerking van gemeentes in Gelderland en Utrecht. Rhenen, Renswoude en Veenendaal zijn daar als Utrechtse gemeentes bij aangesloten.