Toeristen in Utrecht kiezen steeds vaker voor Airbnb

UTRECHT - Airbnb wint steeds meer terrein in Utrecht. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht melden dat vorig jaar meer dan een op de zeven overnachtende toeristen bij particulieren logeerde.
In en rond de binnenstad worden de meeste kamers, appartementen en huizen verhuurd. Ruim een kwart van de aanbieders in Utrecht heeft twee maanden of langer een complete woning in de aanbieding. Een overnachting via Airbnb kostte vorig jaar gemiddeld 96,60 euro.

VERSPREIDING

De universiteit houdt voor de gemeente elk halfjaar bij hoe Airbnb zich door de stad verspreidt. In een eerste rapportage staat dat toeristen de eerste negen maanden van 2017 190.000 keer in een bed van een particuliere aanbieder sliepen. In heel 2016 lag dat aantal nog tussen de 105.000 en 120.000 keer.
In Utrecht groeit volgens de onderzoekers zowel de bezettingsgraad als het aantal toeristen dat er gebruik van maakt. Het aantal verhuurde logeeradressen is hoog, maar blijft de laatste tijd stabiel.

INKOMSTEN

Volgens de zogenoemde Airbnb-monitor leveren de toeristen de stad niet alleen inkomsten uit verhuur van logeerplaatsen op. De gasten blijken hun geld bovendien het liefst uit te geven in de directe omgeving.
Rond het Domplein, de Neude en het Janskerkhof wordt zo naar schatting 740.000 euro per jaar opgestreken. In Wittevrouwen geven toeristen 720.000 euro uit. Ook de Vogelenbuurt, Springweg / omgeving Geertebuurt, de Lange Nieuwstraat, de Breedstraat / Plompetorengracht en Lombok zijn jaarlijks goed voor meer dan een half miljoen.

OVERLAST

In het rapport voor de gemeente Utrecht heeft de universiteit niet gekeken naar overlast en andere negatieve gevolgen van verhuur via Airbnb voor de woonomgeving van Utrechters.