Site houdt lerarentekort bij; vandaag bijna 7000 kinderen zonder goed onderwijs

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag zaten 6857 kinderen zonder goed onderwijs, meldt de website lerarentekortisnu.nl. Sinds deze week houdt de site bij hoeveel kinderen door het lerarentekort naar huis zijn gestuurd, een invaller kregen of verdeeld zijn over andere klassen.
Zo stond er op de Werkplaats in Bilthoven vandaag een onbevoegde voor groep 6/7 en werd op de Dr. H. Bavinckschool in Spakenburg les gegeven door een gepensioneerde. Op dezelfde school werd een andere groep naar huis gestuurd. Ook een aantal leerlingen van de Vroonestein in Nieuwegein, De Rietendakschool in Utrecht, De Boulevard 410 in Amersfoort en SBO De Brug in Vianen zat vandaag thuis.
Op de Anne Frankschool in Bunnik en de Da Costaschool en de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht werden de leerlingen verdeeld over andere klassen. Verder kwamen her en der in de provincie nog parttimers een dagje extra opdraven of stond een directielid voor de klas.

VERVANGINGSPROBLEMEN

Scholen melden hun vervangingsproblemen zelf bij de site
. Jeroen Goes, bestuurder van scholenstichtingen Fluvium en Spoenk in de Betuwe, nam het initiatief voor de site na een gesprek met een schooldirecteur die meldde dat hij die week al drie keer kinderen naar huis had moeten sturen. "Ik dacht later toen ik thuis was: dat is toch van de zotte dat kinderen geen onderwijs kunnen krijgen. Dat is niet alleen op die school, dat is in hele land gaande. Het lijkt me goed om zo de omvang en de urgentie van het probleem in kaart te brengen."
Waarnemend directeur Roos d'Haens van basisschool De Werkplaats in Bilthoven moest zich vandaag ook weer in meerdere bochten wringen om de leerlingen toch op school te houden. Onder meer de zorgleerkrachten die normaal zorgen voor extra lessen stonden voor de klas. "Het verhoogt de werkdruk en het onderwijs lijdt eronder. Zorgleerlingen krijgen geen extra hulp, omdat die leerkrachten al voor de klas staan."

GRIEPGOLF

De griepgolf die nu heerst speelt zeker mee, zegt d'Haens, maar normaal gesproken zou dat niet zo'n groot probleem zijn: "Het is veel heftiger dan andere jaren. Het is zelden dat we zulke ingewikkelde oplossingen moeten bedenken om kinderen onder te brengen."
In vijf á zes dagen tijd heeft zo'n 20 procent van alle scholen in Nederland een melding gedaan bij lerarentekortisnu. Het voelt een beetje als de vuile was buiten hangen, maar het kan nu eenmaal niet anders, zegt Jeroen Goes. "Dat zijn we niet gewend in het onderwijs. We gaan heel ver om de problemen die er zijn intern op te lossen. En dus ook met de vervangingspolitiek. Parttimers komen terug of we verdelen de klassen. Je wordt een soort veredelde opvang, om het maar niet bij ouders neer te leggen. Dat doe je heel lang intern. Maar het sentiment draait een keer om. We kunnen het echt niet meer oplossen".

NIJPEND

Dat het probleem nijpend is, kunnen we iedere dag weer in de klas zien, zegt Goes. Nu kunnen we het ook bewijzen met keiharde cijfers. "Er wordt heel veel over gesproken, ook door de politiek, maar je ziet geen handelen. Het is niet eens in het regeerakkoord opgenomen dat het lerarentekort een probleem is. Daarom willen we het zichtbaar maken."
De komende maanden gaan de leraren weer actie voeren voor een beter salaris en minder werkdruk. In de noordelijke provincies staken ze op 14 februari al, in Utrecht, Noord-Holland en Flevoland zijn de scholen op 14 maart dicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.