"Provincie schiet tekort bij aanleg Uithoflijn"

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht is flink tekort geschoten bij de realisatie van de Uithoflijn. Dat blijkt uit een rapport dat de gemeente Utrecht vanavond openbaar heeft gemaakt. De gemeente Utrecht treft geen blaam, blijkt uit het rapport.
Volgens het onderzoeksbureau is de aanleg van de Uithoflijn een complex project, waarbij vooral de provincie veel steken heeft laten vallen.
In het rapport staat dat het onder meer mis ging omdat er veel partijen bij betrokken zijn en omdat er veel mensen tijdelijk waren ingehuurd. Daardoor stroomde kennis weg: "Een laag collectief geheugen", aldus het rapport.

GEBREK AAN COMMUNICATIE

Daarnaast noemt het rapport een gebrek aan communicatie tussen de provincie en de projectleiding. Daardoor zijn er fouten gemaakt in contracten met aannemers. Ook reorganisaties bij de afdeling openbaar vervoer van de provincie zorgde voor onduidelijkheid in taken, rollen en verantwoordelijkheden. Op het gebied van communicatie zijn volgens het rapport fouten gemaakt door de provincie.
In 2015 werd eerder onderzoek gedaan naar de aanleg van de Uithoflijn. Daarin werden aanbevelingen gedaan, die volgens het rapport niet door de provincie werden opgevolgd.
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof zegt dat ze met het rapport aan de slag gaan: "We zijn samen met de gemeente Utrecht inmiddels met de aanbevelingen uit het auditrapport over de Uithoflijn aan de slag. Uiterst ingewikkelde projecten als de Uithoflijn met twee opdrachtgevers met verschillende belangen zijn altijd lastig. Daarom laten we ons graag adviseren door experts en daarvan kunnen we leren."

VEEL DUURDER

Afgelopen woensdag bleek dat de Uithof-tramlijn pas in de tweede helft van
gefaseerd in gebruik wordt genomen. Een jaar later dan gepland. In december van 2019 gaat de lijn volledig in exploitatie.
In totaal is er 84 miljoen euro extra nodig. De gemeente Utrecht draagt 25 miljoen euro bij. Het resterende bedrag van 59 miljoen euro is voor rekening van de provincie Utrecht. Hiervan is al 30 miljoen euro aangevraagd. Het totale Uithoflijn-project gaat nu bijna een half miljard kosten.
Over de openbaarmaking van het stuk was veel te doen. Het provinciebestuur wilde het stuk eerder niet vrijgeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.