RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

D66 Stichtse Vecht doet niet mee aan verkiezingen vanwege crisis binnen partij

STICHTSE VECHT - D66 in Stichtse Vecht doet niet mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dat bevestigt de landelijke partij aan RTV Utrecht naar aanleiding van berichtgeving door RTV Stichtse Vecht. D66 is de grootste partij in de gemeente Stichtse Vecht met zes zetels.

Volgens een woordvoerder van de landelijke partij is er onder lokale leden niet voldoende vertrouwen in de samenstelling van de kandidatenlijst, met daarop wethouder Franko Zivkovic-Laurenta. Het landelijk bestuur van de partij heeft daarop besloten om de machtiging voor deelname van D66 in Stichtse Vecht in te trekken, schrijft RTV Stichtse Vecht.


STRUBBELINGEN

Afgelopen week ontstond er onrust binnen de partij vanwege een integriteitsonderzoek naar wethouder De Groene. Die drong er op aan om bijna 200.000 euro subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.

Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta, ook van D66, voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega-wethouder. Dat viel verkeerd bij zijn partij. Die nam het hem kwalijk dat hij met de burgemeester praat en besloot Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen.

Zivkovic-Laurenta zei eerder dat hij denkt dat zijn partijgenoten van hem af willen. "Ze zoeken een aanknopingspunt, maar ik vind dit wel een heel zwak inhoudelijk punt. Hoe kan je me nou kwalijk nemen dat ik een integriteitsonderzoek met de burgemeester bespreek? Ik vind het raadselachtig. Ze hadden echt wat beters moeten verzinnen als ze van me af willen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht