Provinciepolitici reageren op rapport Uithoflijn: "snoeihard en schokkend"

UTRECHT - Het rapport waaruit blijkt dat de provincie ernstig is tekortgeschoten in het Uithoflijn-project, slaat in als een bom. Statenleden noemen het "snoeihard" en "schokkend" en wijzen met de beschuldigende vinger naar gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof.
Arne Schaddelee van de ChristenUnie vindt het heel gek dat in 2015 allerlei aanbevelingen zijn gedaan waar de provincie niets mee heeft gedaan. De gemeente Utrecht volgde wel adviezen op, maar de provincie heeft zelfs niemand aangewezen om die aanbevelingen te realiseren.

BEZUINIGINGEN

"Dat heeft denk ik vrij sterk te maken met de bezuinigingsoperatie op personeel die deze coalitie heeft uitgevoerd", zegt Schaddelee tegen RTV Utrecht. "Waardoor we kennelijk gewoon niet meer de capaciteit hebben om zo'n groot project fatsoenlijk te doen. Kennelijk zijn we als organisatie gewoon niet capabel genoeg."

STOP MET RAPPORTEN

Ook PVV-collega René Dercksen snapt niet dat drie jaar geleden niets met het kritische Uithoflijn-rapport is gedaan. "Dan kun je er beter mee ophouden, met rapporten schrijven."
Dercksen is kritisch op verantwoordelijk gedeputeerde Verbeek-Nijhof. "Als je faalt moeten we wat anders zoeken. Maar we moeten het nog in de fractie bespreken en de gedeputeerde moet nog de kans krijgen om het uit te leggen."
De PVV'er wijt haar falen in het Uithoflijn-project aan het feit dat tegenwoordig steeds vaker gedeputeerden aan de macht komen die volgens hem te weinig verstand van hun portefeuilles hebben. "We worden bestuurd door partijen die poppetjes naar voren schuiven die het leuk doen, maar een gebrek aan kennis hebben. Ik ben ervan overtuigd dat daarom dingen gewoon misgaan."

LAATSTE DRUPPEL

Schaddelee: "Ik denk dat de gedeputeerde wel een serieus politiek probleem heeft. De afgelopen drie jaar zijn we van de ene mobiliteitsellende naar de ander gehobbeld." Daarmee doelt hij onder meer op de tunnel bij Maarsbergen en de rondweg van Veenendaal. "Je zou dit wel een soort laatste druppel kunnen noemen."

PVDA

PvdA-Statenlid Julie d'Hondt noemt de conclusies van het rapport stevig. "Er zijn verschillende partijen betrokken geweest bij de Uithoflijn, maar de provincie is niet in staat geweest om er één organisatie van te maken. Daardoor is er geen institutioneel geheugen ontstaan."
D'Hondt heeft grote twijfels of extra geld voor de Uithoflijn wel goed benut gaat worden. "In 2015 zijn er in een rapport al problemen geconstateerd, nu blijkt dat daar niets mee gedaan is. De provincie heeft het twee a drie jaar op z'n beloop gelaten."

UITHOFLIJNDEBACLE

Woensdag werd bekend dat de Uithoflijn van Utrecht Centraal naar de studentenwijk pas op z'n vroegst in de tweede helft van 2019 gebruikt kan worden. Ook is in totaal 84 miljoen euro extra nodig voor het project. Deze tegenvallers hadden eventueel voorkomen kunnen worden als de provincie het rapport
serieuzer had genomen, zo blijkt uit een nieuw verschenen rapport. Dat laatste rapport werd
gemaakt door de gemeente Utrecht, die daarmee wil aangeven dat de schuld van de tegenvallers niet bij hen ligt.