Deze week in het nieuws: vlammenzee in IJsselstein en demonstranten op Centraal

PROVINCIE UTRECHT - Zoals iedere week maken we zaterdagavond weer een selectie van meest gelezen artikelen van afgelopen week. Onbetwistbare 'winnaar' deze week was de grote brand in IJsselstein, gevolgd door de ongezellige demonstratie op Utrecht Centraal en het Uithoflijn-debacle.
Grote brand in jachthaven IJsselstein
Wat de brand in jachthaven Marnemoende zo bijzonder maakte was dat een groot deel van de provincie er een glimp van kon opvangen. Op de redactie van RTV Utrecht stroomden foto's binnen van mensen die de enorme rookpluimen konden zien vanaf hun zolderkamer. Niet alleen in IJsselstein, ook vanuit Vianen, Nieuwegein en zelfs het centrum van Utrecht was de brand te zien.
Twee loodsen met daarin peperdure boten brandden volledig uit. Alleen een stalen constructie is nog over. Vooral heel sneu voor veel bootliefhebbers die er hun boot hadden gestald.
De brand ontstond vermoedelijk bij het installeren van zonnepanelen. Daarbij zou kortsluiting zijn ontstaan. Drie personen raakten lichtgewond toen ze rook inademden.
Turken en Koerden demonstreren op Utrecht Centraal
Chaos en hectiek tijdens de avondspits op Utrecht Centraal is heel alledaags, maar afgelopen woensdag was het andere koek. Koerdische Turken hielden, zonder toestemming, een demonstratie tegen het militaire ingrijpen in de Syrische regio Afrin. Turkse tegendemonstranten kwamen daar ook op af.
Het dreigde even grimmig te worden en de politie moest daarom ingrijpen. De toegangspoorten aan de Jaarbeurszijde werden gesloten. Uiteindelijk liep de boel af met een sisser.
Toch verklaarde burgemeester Van Zanen later niet blij te zijn met de onrust. Hij deed nog pogingen om in contact te komen met de organisatoren van het onwenselijke protest, maar dat lukte niet op tijd.
Uithoflijn veel duurder en later
Net als veel andere grote bouwprojecten wordt inmiddels ook de Uithoflijn een hoofdpijndossier. Deze week werd bekend dat de sneltram tussen Utrecht Centraal en de universiteitswijk pas op z'n vroegst eind 2019 gereed is. Ook vallen de bouwkosten 84 miljoen euro duurder uit.
Schuldige: de provincie. Tenminste, als we een vrijdag geopenbaard rapport moeten geloven. De provincie kreeg al in 2015 te horen dat het project niet lekker liep en zou sindsdien niets hebben bijgestuurd. Het is zelfs de vraag of het debacle gevolgen heeft voor de functie van gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.