"Wethouder Zivkovic maakt D66 Stichtse Vecht kapot"

STICHTSE VECHT - Er is nog een heel klein kansje dat D66, de grootste partij van de gemeente, toch meedoet aan de verkiezingen in Stichtse Vecht. Dan moet wethouder Franko Zivkovic-Laurenta vóór maandagavond afstand doen van zijn plek op de kieslijst.
Claudia Weemhoff is interim-voorzitter van D66 in de gemeente en heeft nog een sprankje hoop dat Zivkovic dat doet. "Om 16.00 uur moet de kieslijst worden ingeleverd. 24/7 wordt geprobeerd er nog iets positiefs uit te halen. Maar het is niet echt te verwachten..."

HELE PARTIJ KAPOT

"Hij maakt in z'n eentje de hele partij kapot en helpt iedereen om zeep", zegt Weemhoff tegen RTV Utrecht. "Ik heb allemaal huilende mensen aan de telefoon." Weemhoff werd speciaal aangesteld in Stichtse Vecht om de crisis binnen de partij te bezweren, maar dat is dus niet gelukt.

INTEGRITEITSONDERZOEK

Vanmiddag
dat D66, dat momenteel zes zetels heeft in de gemeenteraad, volgende maand niet meedoet aan de verkiezingen. Afgelopen week ontstond onrust binnen de partij vanwege een integriteitsonderzoek naar wethouder De Groene. Die drong erop aan subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
Wethouder Zivkovic, ook van D66, voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega-wethouder. Dat viel verkeerd bij zijn partij. Die nam het hem kwalijk dat hij met de burgemeester praat en besloot Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen.

DRUPPEL EN EMMER

Maar volgens Weemhoff is dat de druppel die de emmer doet overlopen. "Het is echt een controversieel persoon, een aaneenschakeling van jaren. We hebben hem al vaker gevraagd: 'Alsjeblieft, hou de eer aan jezelf'."
Weemhoff zegt dat binnen de partij in Stichtse vecht sprake is van "totaal verstoorde interne relaties", die ze helaas niet heeft kunnen oplossen. "En die hadden altijd iets van doen met Zivkovic."