Zivkovic wil door bij D66 Stichtse Vecht: "Ik laat me niet chanteren"

STICHTSE VECHT - Als het aan wethouder Franko Zivkovic-Laurenta ligt, doet D66 inclusief hijzelf gewoon mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Stichtse Vecht. De ophef na zijn gesprek met de burgemeester snapt hij niet, laat hij vandaag weten aan RTV Utrecht. "Dat gesprek lijkt mij niet meer dan terecht, als je het vermoeden hebt dat er iets niet in de haak is."
De onrust binnen de partij ontstond afgelopen week vanwege een integriteitsonderzoek naar wethouder Pieter de Groene. Die drong er op aan om bijna 200.000 euro subsidie te verlenen aan een kinderopvang die een pand huurt van zijn partner.
Zivkovic voerde daarna gesprekken met de burgemeester over de vermeende belangenverstrengeling van zijn collega-wethouder. Dat viel verkeerd bij zijn partij. Die nam het hem kwalijk dat hij met de burgemeester praat en besloot Zivkovic van de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen. Gisteren meldde de landelijke partij dat D66 in Stichtse Vecht niet mee doet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart.
"Ze hebben uiteindelijk alles op mijn bordje gelegd", aldus Zivkovic. "Ik vind die situatie natuurlijk al onterecht. Maar het is een keuze om het op die manier te doen, van het landelijke bestuur."

ONDERZOEK

De wethouder doet het liefst nog gewoon mee met de verkiezingen op 21 maart. "Ik heb gezegd: dien gewoon die lijst in, zet iedereen erop, inclusief mij, inclusief Pieter de Groene. Want die is ook als het ware al op voorhand veroordeeld. Dat is totaal nodeloos. Als dan uit het integriteitsonderzoek blijkt dat ik fout zat, dan zal ik mijn zetel niet accepteren. Dan stap ik per direct op."
Volgens Zivkovic heeft hij nog steeds het vertrouwen van de fractie. "In ieder geval van een meerderheid van de fractie. Mijn positie als wethouder staat niet op het spel. Er zijn leden die mij steunen. Ik sta zeker niet alleen op dit moment."

PARTIJ

Hoe de affaire ook eindigt, Zivkovic ziet nog steeds een toekomst voor zichzelf bij de democraten. "D66 is een heel mooie partij, met een mooi gedachtengoed en heel veel goede mensen. Maar af en toe zijn er mensen die andere belangen hebben, die ze zo zwaar laten meewegen dat ze alles op één iemand willen schuiven. Dat pik ik niet. Ik laat me niet chanteren of in een hoek drukken terwijl ik weet dat ik het aan het juiste eind heb."

Wethouder Zivkovic over de crisis bij D66 Stichtse Vecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.