Partijen komen met kandidaten gemeenteraad

PROVINCIE UTRECHT - Alle politieke partijen die willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, moeten vandaag hun lijst kandidaten inleveren. Dat gebeurt bij het centraal stembureau in elke gemeente waar op 21 maart verkiezingen zijn.
Het inleveren van de kandidatenlijsten op de zogenoemde dag van kandidaatstelling kan tussen 9.00 en 17.00 uur. Dinsdag controleren de centrale stembureaus van de 335 deelnemende gemeenten alle gegevens in een niet-openbare zitting. Vrijdag wordt dan in een openbare zitting bekendgemaakt wie kan meedoen.

VOORBEREIDING

Om de werkdruk iets te verlichten zijn vooraf ook al wel maatregelen genomen, zegt Connie van Harten, coördinator verkiezingen vanuit de gemeente Soest. "We hebben eigenlijk al weken voorbereiding en contacten met de politieke partijen, om het allemaal in goede banen te leiden, zodat het centraal stembureau snel een beslising kan nemen op de ingeleverde kandidatenlijsten."

NIEUWE PARTIJEN

Een nieuwe politieke partij, of een partij die in de gemeenteraad maximaal vijftien zetels heeft, mag hoogstens vijftig kandidaten op de lijst zetten. Bij een politieke partij die al zestien of meer zetels bezet, gaat het om maximaal tachtig kandidaten.
Landelijke partijen kennen de procedures, maar voor nieuwe lokale partijen is het een totaal nieuwe ervaring. Freelance journalist en lijsttrekker Gerben Stormbroek van de nieuwe Partij Ons Soesterberg gaat desalniettemin vandaag "vol vertrouwen" naar het gemeentehuis. " We hebben ruim voldoende ondersteuningsverklaringen en een goede lijst van mensen die mee wilen doen."
De gemeente Soest verwacht vandaag de lijsten van zestien partijen. Van de landelijke partijen wil het CDA in 332 gemeenten meedoen. Daarna volgen PvdA en VVD. Hekkensluiter is Forum voor Democratie, dat alleen in Amsterdam onder eigen naam voor raadszetels strijdt.