Oncode instituut maakt een vuist tegen kanker

UTRECHT - Nederlandse toponderzoekers gaan intensief samenwerken op het gebied van kankeronderzoek. Dat doen ze in het nieuwe Oncode instituut, een samenwerking van 560 onderzoekers. Het UMC Utrecht werkt hier intensief aan mee, net als het Utrechtse Hubrecht Institute en het Prinses Máxima Centrum.
Het is de bedoeling dat resultaten van deze onderzoekers veel sneller vertaald worden naar de patiënt, zodat nieuwe behandelingen en medicijnen eerder beschikbaar zijn. Oncode wil het verschil maken voor patiënten door de 'code van kanker te kraken'.
"We zijn het er allemaal over eens dat we kanker de wereld uit willen helpen en daar heb je gewoon heel veel onderzoek voor nodig", zegt Hans Bos, onderzoeker op het UMC Utrecht. "Vandaar dat we dus dat initiatief hebben genomen."
De komende jaren investeren KWF kankerbestrijding en twee ministeries 125 miljoen euro in Oncode, dat geen traditioneel instituut is, maar eerder een samenwerkingsverband tussen onderzoekers die blijven werken op hun eigen instituut. "Je moet het eigenlijk zien als een Nederlands team van onderzoekers", zegt Bos.
"Naast die onderzoekers zetten we een team van mensen die heel veel ervaring hebben in het vertalen van het onderzoek naar de patiënt toe. Bijvoorbeeld bij het maken nieuwe medicijnen. Resultaten uit onderzoek zijn dan veel eerder beschikbaar."
Koningin Maximá opent het virtuele instituut vandaag in Amsterdam.

Onderzoeker Hans Bos over het Oncode Instituut

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.