Tienermeisjes in de prostitutie: "Er lijkt een probleem te zijn op het gebied van moraal"

PROVINCIE UTRECHT - Tienermeisjes die hun geld vrijwillig verdienen als prostituee. Het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland maakt zich daar in toenemende mate zorgen over.
Politie en justitie in de regio Utrecht onderzoeken tussen de dertig en veertig mensenhandelzaken per jaar. Daaruit komt naar voren dat er in de helft van de gevallen sprake is van minderjarigen die in de prostitutie werkzaam zijn, schrijft De Telegraaf. Het OM bevestigt de berichtgeving en spreekt van een trend. "We zien de leeftijden langzaam dalen."
De prostitutie vindt vaak vrijwillig plaats, bijvoorbeeld in (lege) woningen, hotelkamers, auto's of een bos. Ook zouden jonge meiden tippelen in Utrecht. Hulpverleningsinstantie Pretty Woman: "Jonge meiden die tippelen? Dat herkennen wij niet. Wel dat jonge meiden ergens naartoe gebracht worden als escort", zegt Jacqueline Kleijer. "We zien ook wel jongere meiden in de prostitutie werken, maar dat is eigenlijk altijd wel het geval geweest", vertelt Kleijer. "Meer dan tien jaar geleden zaten er bijvoorbeeld ook al minderjarigen achter het raam. De laatste jaren gebeurt dat meer in zelf geregelde ruimtes. Misschien dat de meiden nu wat eerder bij de politie en hulpverlening aankloppen."
Maar volgens het OM hebben de meisjes juist vaak zelf voor de prostitutie gekozen. Ze zien prostitutie als een makkelijke en snelle manier om geld te verdienen, schetst justitie. "Deze meisjes hebben in de meeste gevallen een lager IQ en zien zichzelf niet als slachtoffer. Het lijkt ook alsof er een probleem is op het gebied van moraal", aldus het OM.