UKiest: Wat houdt Utrechtse Heuvelrug bezig?

UTRECHTSE HEUVELRUG - Het is na de stad Utrecht, de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio: de Heuvelrug. De prachtige groene bossen en de rust en stilte die je er vindt. Maar hoe zorgen de partijen in de raad ervoor, dat die groene Utrechtse Heuvelrug blijft bestaan? Dat is nog best een strijd.
In Utrechtse Heuvelrug heeft u de keus uit 7 partijen. D66, VVD, CDA, OPEN (Groenlinks-PVDA), BVH Lokaal (Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug), SGP en ChristenUnie. De SP stapt uit de raad, omdat ze te weinig mankracht hebben.
De gemeente vergrijst in rap tempo. En daar maken partijen zich zorgen om. Er moeten nieuwe woningen bij, om nieuwe mensen aan te trekken. Maar als je wilt uitbreiden in de Heuvelrug, gaat dat al gauw ten koste van een boom.
De 'rode contouren' geven de grenzen aan, maar moeten die opgerekt worden? D66 vindt bijvoorbeeld van niet. De woningen moeten de hoogte in, in plaats van dat bos ervoor moet wijken. Maar op de Marinierskazerne in Doorn leidden dit soort beslissingen tot verhitte debatten. Want inwoners zijn bang dat het karakter van dorpen dan flink gaat veranderen. Die woorden komen ook voorbij in de plannen van de VVD. Die willen ook de hoogte in, maar wel "zonder dat het groene en dorpse karakter wordt aangetast." Het CDA vindt dat er ook naar de grenzen gekeken moet worden.

VOORZIENINGEN

Door de vergrijzing zijn veel partijen bang dat de voorzieningen in de dorpen flink teruglopen. Dat is niet goed voor de leefbaarheid. Monumentale kerken staan bijvoorbeeld leeg, bibliotheken vrezen voor sluiting en in Amerongen is er geen openbare school meer. Het CDA schrijft daarom dat er in elk dorp een eigen basisschool blijft. De SGP zegt in het kerken, moskeeën en voedselbanken willen aanpakken en behouden "voor het nageslacht". Verder wil Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH Lokaal) wil dat elk dorp een trapveldje krijgt voor jongeren.
BELASTINGEN OMHOOG?
Maar echt veel geld om te investeren de komende collegeperiode is er niet. Want de gemeente heeft een flinke schuld: 160 miljoen euro. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in een gemeentehuis, tunnels en scholen. En meevallers uit Den Haag zijn niet op de spaarrekening beland. Dus moeten nu de kosten omlaag of de belastingen omhoog.
En dat zorgt natuurlijk voor een groot verschil van mening. De VVD wil bijvoorbeeld zelfs dat de belastingen omlaag gaan. Ze willen dat de gemeente efficiënter gaat werken en zuiniger wordt. Maar OPEN (GroenLinks/PVDA) wil de uitgaven best tegen het licht houden, maar niet enorm aan te passen. Want volgens die partij moet het niet ten koste gaan van de leefbaarheid in de dorpen. Ze willen dus de OZB verhogen.
En tegelijkertijd is er juist ook geld nodig. Want de Utrechtse Heuvelrug wil heel graag in 2035 klimaatneutraal zijn. Huizen moeten beter geïsoleerd worden en energie schoon opgewekt worden. Maar hoever ga je daar als gemeente in? Burgervertegenwoordiging Utrechtse Heuvelrug (BVH Lokaal) wil daarom zonnepanelen op daken en velden. Terwijl D66 graag vijf jaar eerder klimaatneutraal wil zijn. Zij willen groen gedrag graag belonen door lagere belastingen.
En bij een toeristische trekpleister heb je ook vaak problemen met verkeer, zo ook in de Heuvelrug. De provinciale wegen lopen dwars door dorpen als Doorn en Driebergen. En daarom wil bijvoorbeeld de ChristenUnie vrachtwagens weren uit de dorpscentra en de maximumsnelheid op de N-wegen naar beneden. OPEN wil vooral fietsvriendelijkere straten en wegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.