Morgen schaatsen in Doorn!

DOORN - De Doornsche IJsclub opent morgenochtend om acht uur de poorten. RTV Utrecht is er live bij als de eerste schaatsers het ijs op gaan.
Vanavond en vannacht brengen de ijsmeesters een paar laagjes water aan op de skeelerbaan. Ze verwachten dat het genoeg vriest voor een paar centimeter ijs, al kan morgen waarschijnlijk alleen de korte baan open. Mogelijk vriest het de komende dagen hard genoeg om ook de grote baan te openen. Morgen zullen in ieder geval leerlingen van een naastgelegen basisschool de ijzers onderbinden.
Schaats- en skeelerclub De Greb in Veenendaal vindt het nog te vroeg om open te gaan. Ook op andere banen in de regio, zoals in Baarn en Baambrugge, blijven de deuren nog dicht.
Natuurijskenner Fred Geers uit Houten verwacht niet dat er deze week op open water geschaatst kan worden in Midden-Nederland. Vaak kan dit het eerst op het Leersumseveld en het Pluismeer in Lage Vuursche, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit de komende dagen gaat gebeuren. "Ik heb vandaag nog de temperatuur van het water van De Wijde Blik bij Vreeland gemeten. Het was 3 graden en dat is te veel. De komende dagen vriest het nog niet hard genoeg voor ijsvorming op open water", aldus Geers.
In het midden en zuiden duikt de temperatuur vannacht snel onder het vriespunt. Het wordt min 4 tot min 6 graden, verwachten weerkundigen. Morgen wordt een prachtige winterdag. De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. In de nacht naar woensdag en donderdag gaat het 5 of 6 graden vriezen. Overdag is er geen vorst en schijnt de zon geregeld.