UKiest: Wat houdt Bunnik bezig?

BUNNIK - Het mag dan een van de kleinere gemeenten van de regio zijn; Bunnik staat bovenaan op vele lijstjes. De gemeente scoort hoog in de geluksindex, kinderen wonen er fijn en er is weinig criminaliteit in de dorpen. Toch staan de kernen van Bunnik voor grootse uitdagingen in de toekomst. Want de gemeente wil bovenin al die lijstjes blijven staan.
In Bunnik heeft u de keus uit maar 3 partijen. P21, de Liberalen en het CDA. De eerste twee zijn samenwerkingsverbanden. P21 is een combinatie van PVDA en GroenLinks. En de Liberalen een samenwerking tussen de VVD en D66.
Bunnik moet groeien, daar is de politiek het over eens. Maar de partijen zijn bang dat het uitbreiden van de gemeente ten koste gaat van het dorpse karakter en het vele groen. De keuze is namelijk: bouw je in de bestaande dorpen meer huizen of kap je bomen en breid je uit? De Liberalen zijn voor inbreiding: "We moeten de dorpen vitaal houden, want we hebben steeds meer vergrijzing." Maar het CDA is bang dat er teveel woningen op elkaar komen te staan: "Dat gaat ten koste van het dorpse karakter".
Daarnaast maken de partijen zich ook druk om de huizenprijzen. Zo oppert P21 dat er meer huizen gebouwd moeten worden voor ouderen, jongeren en studenten. Het CDA droomt van levensloopbestendige dorpen: plekken waar je door je hele leven kunt wonen omdat er genoeg doorschuifmogelijkheden zijn. Kortom niet alleen het aantal huizen moet toenemen, ook het aanbod moet breder. Van starter tot senior, vinden de christendemocraten.

STATION BUNNIK

Station Bunnik staat weer ter discussie. Volgens de Liberalen speelt die eens in de tien jaar: "Er zijn te weinig passagiers. Daarom vinden wij dat het zich moet ontwikkelen tot knooppunt naar de Uithof". Er moeten meer mogelijkheden komen om bijvoorbeeld op de fiets naar het dichtslibbende Utrecht Science Park te komen. Zo hoopt de partij dat het een economische motor van de regio wordt.
En ook andere partijen zijn daar voor. Het CDA voegt er nog aan toe dat de auto teruggedrongen moet worden. "Ons programma heet niet voor niets 'voor een goede toekomst'". P21 vindt daarnaast dat er meer moet gebeuren om autoverkeer terug te dringen. In hun programma vinden ze dat dit moet gebeuren op de wegen die door de dorpskernen lopen.

FUSEREN OF NIET

Nu Hans Martijn Ostendorp Bunnik heeft verlaten, is het tijd voor een nieuwe burgervader. En dat is ook het moment waarop partijen zich weer even achter het hoofd krabben. Want zo'n nieuwe burgemeester kies je niet voor 2 jaar, om vervolgens te fuseren. Dus kan Bunnik, met net iets meer dan 15.000 inwoners, alle taken nog aan?
Het CDA is daar zeker van: "Zo heb je meer zeggenschap. Je bent ook bereikbaarder voor de inwoners. Dit past bij het karakter." De Liberalen zijn minder zeker van een zelfstandig Bunnik de komende jaren: "De komende 10 jaar zijn we zeker zelfstandig. Maar niet voor de eeuwigheid."
De partij wil een bestuurskrachtonderzoek over een paar jaar. Toch groeit de gemeente wel degelijk. Want dit jaar zijn er twee extra zetels te verdelen, omdat er meer dan 15.000 inwoners in Bunnik wonen.

UKiest: Hier gaat het over in Bunnik volgens verslaggever Marco Geijtenbeek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.