Westbroek: KNMI satelliet meet luchtvervuiling beter dan ooit

DE BILT - Een hightech uitvinding van het KNMI in de Bilt ziet wereldwijde luchtvervuiling scherper dan ooit. Deze satelliet, roepnaam TROPOMI, meet waar de vervuilende stoffen die de mens veroorzaakt in de atmosfeer zitten en hoeveel.
Aan de hand van twee proeven legt een van de uitvinders, proffessor Pieternel Levelt, Henk haarfijn uit hoe het apparaat werkt en waarom het zo revolutionair is.
HOE WERKT HET?
Luchtvervuiling bestaat uit gassen en fijnstof. De satelliet berekent met behulp van licht hoeveel gassen en fijnstof er in de lucht zitten.
Fijnstof weerkaatst het licht en dat licht wordt door de satelliet opgevangen. Dus hoe meer fijnstof, hoe meer licht er weerkaatst wordt. Bij gassen gaat het anders. De aanwezigheid van gas heeft invloed op de kleur van licht. Als er een lichtstraal breekt ontstaat er een regenboog. Die regenboog lijkt uit 7 kleuren te bestaan maar in werkelijkheid zijn dat er ontelbare. Gassen zorgen ervoor dat er kleuren uit de regenboog 'verdwijnen'. Zo kun je dus zien welke gassen er in de lucht zitten.
De TROPOMI satelliet stuurt bijzondere afbeeldingen van wat hij ziet naar het KNMI. Pieternel vertelt dat je vroeger alleen kon zien dat er luchtvervuiling was en hoeveel. "Nu zie je ook waar het vandaan komt. Dat is nog nooit eerder mogelijk geweest. Je ziet dat de luchtvervuiling zich vanuit Antwerpen en Rotterdam over Nederland verspreidt. Dat is uniek, geen enkele ander instrument ter wereld kan dat."
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht vanaf 12:20 uur.

KNMI satelliet meet luchtvervuiling beter dan ooit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.