UKiest: Wat houdt Soest bezig?

SOEST - Het prachtige Soest wordt omringd door groen. In de directe omgeving van het dorp liggen duinen, bossen, heide en weilanden. Voor veel Soesters is al dat groen een belangrijke reden om hier te (blijven) wonen, maar de natuur staat onder druk.
De ruimte binnen de bebouwde kom raakt op. Wanneer je dus iets wil gaan bouwen, dan is het vinden van een geschikte locatie een behoorlijke uitdaging. Soesters staan daardoor deze verkiezingen voor een belangrijke keuze. Willen ze wel of geen huizen laten bijbouwen?

HUIZEN

De provincie Utrecht trekt steeds meer mensen. Er is een tekort is aan woningen, met als gevolg dat de huizenprijzen stijgen. Ook in Soest is dat op dit moment gaande. Kon een huizenkoper eerst nog uit tien woningen kiezen, dan zijn dat er nu nog maar vier. Een oplossing hiervoor is het bijbouwen van huizen, maar door de
in de gemeente gaat dit wel ergens pijn doen. "Je moet vaak bouwen op plekken waar al huizen staan", legt lijsttrekker Janne Pijnenborg van Soest2002 uit. "Het gaat dan ten koste van het uitzicht of van groen in de buurt."
Steeds vaker wordt er in Soest gesproken over bouwen buiten de bebouwde kom. Toch is daar ook veel weerstand tegen. Doordat Soest omringd wordt door bijzondere en mooie natuur lijkt nergens een goede plek te zijn om te bouwen. Veel partijen zien daarom liever dat er eerst creatief wordt gekeken naar de ruimte binnen het dorp. "Als gebouwen zoals scholen, kantoren en bedrijfspanden hun functie verliezen dan kan daar gebouwd worden", legt Jan Paauw van Gemeentebelangen Groen Soest uit. Zo wil GGS 'stenen voor stenen' ruilen.
Geen huizen bouwen is voor sommige Soesters ook een optie, maar ook dit zal gevolgen hebben voor het dorp. Doordat huishoudens gemiddeld steeds kleiner worden, zal de bevolking van Soest krimpen. "Dat zal ten koste kan gaan van voorzieningen en de leefbaarheid van het dorp", legt Marcel Adriani van D66 uit. Bovendien zullen de huizenprijzen hierdoor verder stijgen totdat alleen rijkere ouderen nog in Soest kunnen wonen. "De jeugd trekt weg uit Soest omdat er geen betaalbare woningen te vinden zijn."

SPORTVELDEN

Ruimte en groen zijn ook belangrijk in de
in Soest. De gemeente wil ruimte creëren voor Mixed Hockey Club Soest. Deze club groeit en heeft meer ruimte nodig voor velden en parkeerplaatsen. Om dit te realiseren wil de gemeente voetbalclub VV SEC, aan de Bosstraat, verplaatsen.
De gemeente wil dit graag doen door de voetbalclubs VV SEC en Hees bij elkaar te zetten. Maar waar de clubs zich moeten vestigen blijft onduidelijk. Eerst lag er een plan waarbij de clubs een nieuwe plek zouden krijgen aan de Wieksloterweg Oostzijde, vlak naast atletiekvereniging Pijnenburg. Dat idee stuitte op veel verzet. Op de plek waar de voetbalclubs terecht zouden komen is nu bos. Groenliefhebbers zijn tegen de kap van dit bos en ook de ontdekking van een dassenburcht gooide roet in het eten.
Bovendien werd bij dit plan rekening gehouden met de aanvraag voor een natuurbegraafplaats in het dorp. Deze begraafplaats zou mogelijk worden aangelegd op de huidige locatie van voetbalvereniging Hees. Nu de natuurbegraafplaats van de baan lijkt, zouden VV SEC en Hees ook samen op deze locatie, aan de Verlengde Oude Utrechtseweg, terecht kunnen komen.
Hoewel de voetbalclubs niet zitten te wachten op een verhuizing, willen ze wel graag duidelijkheid. Het achterstallig onderhoud stapelt zich op en de hockeyclub moet zelfs nieuwe leden weigeren.

SPORTHAL

Ook het bouwen van een
houdt de gemoederen in Soest bezig. Sporthal Beukendal is verouderd en er is behoefte aan een nieuwe hal. De vraag is waar deze hal moet komen.
De oude sporthal Beukendal afbreken en op dezelfde plek een nieuwe bouwen is een optie. Onder andere Gemeentebelangen Groen Soest is hier een voorstander van, maar deze locatie ligt wel erg ver van de basisscholen in Overhees. Bovendien wil Soest2002 hier liever 80 tot 120 woningen realiseren. "Een andere locatie, die niet ten koste gaat van woningbouw, ligt dan meer voor de hand", vindt lijsttrekker Janne Pijnenborg.
Ook de wijk Overhees zelf is geopperd als mogelijke locatie voor een nieuwe sporthal. "Voor de scholen is het belangrijk om een sporthal in Overhees te hebben. Er dus moet hoe dan ook een faciliteit in Overhees komen", denkt D66. Toch zijn veel inwoners van Overhees het hier niet mee eens. Ze zijn bang dat de wijk te druk wordt.

VERKIEZINGEN

In Soest valt komende verkiezingen genoeg te kiezen. In de gemeente doen
mee, die samen 29 zetels moeten verdelen. D66, VVD, Soest2002, CDA, Gemeentebelangen Groen Soest (GGS), PvdA, CU-SGP, GroenLinks, Burgerbelangen Soest-Soesterberg, Lokaal Anders Soest (LAS) en Democraten Soest Natuurlijk (DSN) zitten op dit moment al in de raad. D66, VVD, Soest2002 en CDA vormden samen een meerderheid en leverden de wethouders.
Ook doen er vijf nieuwe partijen mee aan de verkiezingen. Zo is oud-D66 raadslid Tjerk Reijinga een nieuwe partij begonnen onder de naam: Lijst Tjerk Reijinga (LTR). Leefbaar Soest haalde in 2014 geen zetel en doet dit jaar mee onder de nieuwe naam: Verenigd Soest. Helemaal nieuw zijn de partijen De Jonge Honden, Jezus Leeft en Partij Ons SOESTerberg (POS). Deze laatste partij heeft alleen kandidaatraadsleden uit Soesterberg en doet mee met een blanco lijst.

UKiest: Hier gaat het over in Soest volgens verslaggever Lisanne Rutgers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.