UKiest: Wat houdt Bunschoten bezig?

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In de gemeente Bunschoten lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo kun je in Spakenburg nog traditionele klederdracht bewonderen, wandelen in de historische haven en leren over oude ambachten. Ook op politiek gebied is het oorspronkelijke christelijke karakter van Bunschoten-Spakenburg nog goed te zien.
Al vele gemeenteraadsverkiezingen krijgt de ChristenUnie (voorheen GPV en RPF) een grote meerderheid van de stemmen en ook bij de meeste andere partijen vormt de Bijbel een belangrijke basis voor hun politieke visie.
Toch verandert er veel in Bunschoten-Spakenburg. Het dorp vernieuwt in snel tempo, uit eigen wil maar soms ook noodgedwongen. Zo is er in Spakenburg weinig visserij over, maar zijn er wel nieuwe manieren om geld te verdienen. Het karakter van het oude vissersdorp trekt bijvoorbeeld wel toeristen aan. Vernieuwen en behouden zijn daarom belangrijke thema's in de gemeente Bunschoten.

AFVAL

Een verandering in het afvalbeleid van Bunschoten is dan ook direct het gesprek van de dag. Iets meer dan een jaar geleden voerde de gemeente 'omgekeerd inzamelen' in. Sindsdien moeten inwoners hun afval scheiden en hun restafval zelf wegbrengen. Dat levert op sommige plekken problemen op. Zo wordt er geklaagd dat ouderen soms te ver moeten lopen om hun restafval weg te brengen.
Bovendien kost het weggooien van restafval geld. Per keer dat het restafval in de container wordt gestopt betaalt een inwoner 1,55 euro. Dit systeem moet het scheiden van afval stimuleren, maar levert in Bunschoten veel onvrede op. In juni 2017 krijgt het afvalbeleid in de gemeente de laagste beoordeling van Nederland. In een peiling van de regionale omroepen en de NOS scoort Bunschoten een 4,1.
De lijsttrekker van de ChristenUnie, Alice van de Geest - Kok, omschrijft het afvalbeleid als een 'grote omschakeling, die nog niet is afgerond'. Veel politieke partijen zien nog ruimte voor verbetering. Zo worden er extra luiercontainers geplaatst, zodat jonge gezinnen geen vermogen kwijt zijn voor het weggooien van hun luiers. Mede door die aanpassingen zijn steeds meer inwoners tevreden met het beleid. Bij de laatste evaluatie in de gemeente kreeg het beleid zelfs een 7.
Toch wil de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) het ingevoerde afvalbeleid terugdraaien. Lijsttrekker Wim de Jong wil liever dat het afval pas na inzameling gescheiden wordt. "Alleenstaanden, ouderen en jonge gezinnen zijn de dupe", vertelt De Jong. Vooral bij hoogbouw levert het omgekeerd inzamelen problemen op. "Stinkende bakken en veel te ver lopen met je afval."
Ook de VVD wil onderzoek naar het zogenaamde 'nascheiden'. "Als blijkt dat dit een goed alternatief is willen we stoppen met het huidige afvalsysteem", legt lijsttrekker Rick Beukers uit. De andere partijen zien het terugdraaien van het nieuwe beleid niet zitten. "Laat hen maar eens uitrekenen hoe duur dat is", reageert Van de Geest - Kok. Ook Jan-Bert Heinen van de SGP denkt dat dit idee veel te duur zal uitpakken voor de inwoners. "En we moeten ook aan het milieu denken."

ZELFSTANDIGHEID

Ook van buiten komen er veranderingen op Bunschoten af. Buurgemeente Amersfoort groeit en komt steeds dichter bij de gemeentegrenzen van Bunschoten. Bovendien wil de grote stad graag een weg aanleggen van en naar de wijk Vathorst, maar die loopt dan wel over het grondgebied van Bunschoten.
De voorkeur van Amersfoort gaat uit naar een tunnel onder Zevenhuizen door, maar dat zal veel overlast veroorzaken voor de bewoners van deze kleine kern. "Bovendien weten we niet wat de consequenties zouden zijn op de lange termijn", ligt de lijsttrekker van de ChristenUnie toe. In de vorige periode heeft de raad zich uitgesproken tegen de komst van de weg, maar de provincie heeft hierbij ook een vinger in de pap. De vraag voor de komende periode luidt: in hoeverre wil Bunschoten Amersfoort tegemoet komen bij het aanleggen van deze weg?
De gemeente Bunschoten werkt namelijk ook op verschillende manieren samen met Amersfoort. De gemeente is met ruim 21.000 inwoners te klein om alle voorzieningen alleen op peil te houden. Hierdoor ontstaan steeds meer samenwerkingen met omliggende gemeenten zoals Putten, Nijkerk, Soest, Baarn en dus ook Amersfoort. Zelfstandigheid is daarbij een heel belangrijk thema voor Bunschoten. CDA is één van de partijen die zich hier de komende periode hard voor wil maken. "Samenwerken is prima, maar ons grondgebied is ons grondgebied. Daar beslissen we zelf over", stelt lijsttrekker Ariean van de Groep.

DRUGS

Daarnaast zijn er nog wat zaken die iedereen in Bunschoten wel wil aanpakken. De gemeente heeft al jaren te maken met drugsoverlast en wil dit graag een halt toeroepen. Het CDA wil streng optreden tegen drugsdealers. "Wij willen dealers achter de tralies en niet op straat", stelt de partij. De lokale SGP wil dat er bij de bestrijding van drugsoverlast gebruik wordt gemaakt van een drugshond. Maar ook preventie wordt als een belangrijk middel gezien.
De VVD en de Spakenburgse Vrijheids Partij (SVP) willen graag gastlessen op scholen over alcohol en drugs. "We willen dat jongeren goed en blijvend worden geïnformeerd over de risico´s van drugs en gevolgen voor de gezondheid. We zijn bereid daar extra geld voor uit te trekken", legt Beukers van de VVD uit. De ChristenUnie wil nog eerder met ouders in gesprek gaan. "Er ligt veel druk op jonge gezinnen", legt Alice van de Geest - Kok uit. "We willen dat ze ergens binnen kunnen lopen voor advies en voorlichting."
Ook het schoonmaken van de Westdijk in Bunschoten is een dossier wat al langer speelt in de gemeente. De grond die is gebruikt om de dijk te versterken is vervuild met zout en zware metalen. Het waterschap moet dit gaan schoonmaken, maar dit laat nu al lang op zich wachten. De komende periode zal de klus moeten worden geklaard. "Zo snel mogelijk", schrijven de ChristenUnie en CAP in hun verkiezingsprogramma.

VERKIEZINGEN

In Bunschoten doen
mee aan de verkiezingen: ChristenUnie, CDA, VVD, Christelijke Arbeiders Partij (CAP), SGP en de Spakenburgse Vrijheids Partij (SVP). Al deze partijen zitten op dit moment al in de gemeenteraad. De ChristenUnie en het CDA zijn de grootste partijen en vormen samen de coalitie. Zij leveren daardoor samen de wethouders aan. Hoe de 19 zetels in Bunschoten na de verkiezingen worden verdeeld is aan de stemmers.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.