Gedeputeerde wil in gesprek over schaapskudde

UTRECHTSE HEUVELRUG - De Utrechtse gedeputeerde Mirjam Maasdam wil verder praten over het behoud van de beroemde schaapskudde in de provincie. Dat zei ze vanmiddag na vragen van Statenlid Piet van Leeuwen.
Vorige maand werd bekend dat de herders Ester en Werner Floor niet meer welkom zijn op de terreinen van Utrechts Landschap. Hun tweehonderd schapen graasden vooral op de Utrechtse Heuvelrug en in de bossen bij Soest en Zeist. Het contract met het Utrechts Landschap is echter niet verlengd, want de natuurorganisatie is niet tevreden over de graasresultaten.
Het herdersstel vreest dat de dieren na eventuele verkoop naar de slachterij worden gebracht. "Wij hebben dit drie jaar naar tevredenheid gedaan", vertelde Ester Floor vorige maand. Nu moet ze ergens heen met haar kudde, want de schapen hebben wel eten nodig. Het idee dat ze naar de slacht gaan is onverteerbaar voor het herdersstel.
De herders zijn het ook niet helemaal eens met het Utrechts Landschap. Ze dragen verzachtende omstandigheden aan voor de mindere prestaties van hun kudde. "We hebben wat vervelende incidenten gehad, honden vielen ons aan. Daardoor raakt een schaapskudde gestrest", aldus Ester. Ook de weersomstandigheden speelden geen positieve rol. "Het was een laat voorjaar, daardoor hadden we last met de planning."
De kudde van Ester en Werner is voor veel mensen uit de buurt inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Ze lopen een paar keer per jaar dwars door het centrum van plaatsjes als Lage Vuursche en Maartensdijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.