"Voor elke verkochte sociale huurwoning kunnen we nieuwe woningen bouwen"

UTRECHT - VVD en D66 begrijpen niets van de kritiek op de verkoop van sociale huurwoningen in Utrecht. Dat bleek vanavond tijdens het programma Stadhuisplein op Bingo FM.
PvdA-lijsttrekker Rick van der Zweth vindt het "heel kwalijk" dat sociale huurwoningen in de binnenstad en een aantal andere wijken op dit moment worden verkocht. "'Die gaan er nooit meer voor terugkomen, dat betekent dat je in sommige wijken niet meer kunt wonen."
Dimitri Gilissen van de VVD is het daar absoluut niet mee eens. "Voor elke sociale huurwoning die we nu verkopen, dat hele bestand van corporaties waar we nu niets mee kunnen, kunnen we nieuwe woningen bouwen. En ik heb nooit begrepen waarom de PvdA daar tegen is. Nooit."

NIET SOCIAAL

D66-lijsttrekker Klaas Verschuure sluit zich bij hem aan. "Het onderhoud van die panden in de binnenstad is zo hoog, daar moeten corporaties fors bijleggen, want dat halen ze nooit qua huurpenningen binnen. Eigenlijk laat je huurders in Overvecht en Kanaleneiland betalen voor huurders die in de binnenstad willen wonen. Dat lijkt me niet heel sociaal."
Verschuure is groot voorstander van meer middenhuur in de stad. Dat zijn woningen die tussen de 710 en 1000 euro per maand kosten. Aankomende donderdag vergadert de gemeenteraad over de nog te bouwen stadswijk Merwedekanaalzone. D66 stelt dan voor dat vijftig procent van die woningen middenhuur en "betaalbare koop" wordt.

SCHEEF

"Als je meer dan 36.000 euro per jaar verdient kun je niet meer in sociale sector terecht, dan moet je middenhuur betalen", vertelt Verschuure. "Wij vinden dat die doorstart vast loopt. Een op de vier in sociale sector woont scheef. Je ziet dat maar drie procent doorstroomt. Je kunt mensen niet eruit krijgen als er geen alternatief is."
VVD'er Gilissen pleit voor een ""goede mix". "Dat is het mooie, het verschil tussen 60, 70 jaar PvdA-bestuur, dat we nu kijken naar wat de vraag is vanuit de markt en wat de markt kan bouwen en op basis daarvan stellen we het aantal sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koop vast."

RIB UIT LIJF

Als het aan de PvdA ligt, is middenhuur nog steeds relatief duur. Van der Zweth stelt dat je met gas, water en elektriciteit al gauw op duizend euro of meer zit. "Heel veel mensen kunnen geen 1000 euro of 1100 euro per maand betalen. Ik zou dat zelf ook een rib uit mijn lijf vinden."
Toch blijft Verschuure bij zijn stelling dat er meer middenhuur nodig is. "Mensen die iets meer dan 36.000 euro verdienen jaag je anders stad uit, want ze kunnen nergens meer terecht."
De hele uitzending van Stadhuisplein, waar ook werd gesproken over veiligheid en armoede in de stad, is hier te beluisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.