Provincie gaat voor verbreding Rijnbrug

RHENEN - Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof gaat verder onderzoek doen naar een bredere Rijnbrug. Daarvan kreeg ze gisteravond laat toestemming van de Provinciale Staten.
Verbeek had slechts toestemming voor een brug van 21,8 meter, nu mag ze verder onderzoeken hoe een nog bredere brug van 27,2 meter eruit moet komen te zien en wat de gevolgen daarvan zijn.
De Rijnbrug in Rhenen is een lange soap die de provincie en Rhenen al lang bezig houdt. Er zou een wisselstrook op de brug over de Rijn komen, maar geen enkele aannemer wilde die bouwen omdat de brug in te slechte staat was. En dus moest de politiek weer opnieuw aan het werk.

MILJOENEN

Omdat er een heel nieuw brugdek op moet, wil de provincie meteen een bredere weg aanleggen. De provincie en de gemeentes in de regio zijn voor een brug met twee keer twee rijstroken. Die kost in totaal 71 miljoen euro. Maar welke weg erop komt is nog niet duidelijk. In de provincie klonk daarom veel verwarring en kritiek op het voorgelegen voorstel.
Er werden zes wijzigingen ingediend. "Slechte voorstellen verdienen het om te worden verworpen" aldus een kritische PvdA. Toch waren veel partijen het eens dat de nieuwe brug eindelijk eens moet komen: "Er moet snelheid gemaakt worden. De regio wacht al lang: vaart erachter", aldus de SGP. Al valt die vaart mee: een nieuwe brug ligt er niet voor 2023.
Net zoals in een eerdere vergadering willen partijen beter inzien wat de gevolgen zijn. Betekent een 2x2 Rijnbrug ook een 2x2 weg tot aan de A12 bij Veenendaal bijvoorbeeld? Dat vraagt D66 zich af. En de brug wordt duurder; wie gaat dat betalen? Dat wil de PvdA graag weten.

ONTWERP

Er zijn wel wat dingen toegezegd door de gedeputeerde. Zo komen er fietspaden aan beide zijden van de brug. Er wordt gekeken naar windschermen voor de fietsers. En in januari 2019 moet het hele ontwerp klaar zijn. Dan worden ook de totale kosten bekend. Overigens kan de brug nog steeds iets breder of smaller worden, mocht dat nodig zijn voor bijvoorbeeld een busbaan.

RHENEN TEVREDEN

Het debat in het Utrechte provinciehuis werd bijgewoond door wethouder Jan Kleijn uit Rhenen. Hij is blij dat de provincie nu voor verbreding van de brug lijkt te gaan. "Zeker voor het centrum van Rhenen en omliggende plaatsen komt nu een betere doorstroming." Toch is Kleijn nog altijd teleurgesteld dat het allemaal zo lang heeft moeten duren. "Toen ik in 2014 wethouder werd, hoopte ik dat we in 2018 bij de volgende verkiezingen een begin hadden gemaakt met de Rijnbrug."

UITHOFLIJN

Gedeputeerde Verbeek vroeg in dezelfde vergadering uitstel over de
. Daar is de provincie flink tekortgeschoten. Daar wordt donderdag of volgende week maandag verder over gepraat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.