Nieuwegein start met aanleg groot zonnepark

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein is begonnen met de aanleg van Solarpark Galecop. Het is de bedoeling dat in het voorjaar achtduizend zonnepanelen worden geplaatst die ongeveer zeshonderd huishoudens van stroom voorzien.
Na het grote zonnepark bij de waterzuiveringsinstallatie van De Bilt en de duizenden zonnepanelen op de gebouwen van de HU en UU is dit het derde grote solarproject in de provincie. Tot genoegen van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. "Het uiteindelijke doel op lange termijn is dat we als provincie energieneutraal kunnen zijn."

GOEDE LOCATIE

Het solarpark komt op een braakliggend stuk grond tussen de wijk Galecop en de A12. "Er gebeurde toch weinig met dat stuk", zegt Marieke Schouten, fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuwegein. "En de huizen staan daar vrij ver vandaan." Volgens de eerdere planning zou Solarpark Galecop vorig jaar al open gaan, maar de aanleg is een beetje
.

ENERGIENEUTRAAL

De Natuur en Milieufederatie Utrecht is ambitieus als het gaat om energieneutraliteit. "In 2023 willen we zestien procent duurzame energie in de hele provincie hebben", zegt een woordvoerder. Maar de solarparken moeten niet door de strot van de burgers worden gedrukt. "Het is belangrijk dat lokale mensen betrokken zijn, dat ze mee kunnen denken."

UITZICHT

Er is namelijk ook kritiek. Zo krijgt Eemnes binnenkort binnenkort zo'n dertienduizend zonnepanelen bij de Wakkerendijk en Eikenlaan. Tot afgrijzen van sommige buren. Gerard Staal heeft een paardenpension en vreest voor zijn uitzicht. "Ik kijk nu op groene weilanden en af en toe lopen daar paarden en koeien. Zometeen kijk ik tegen een groene haag aan, dat is toch een ander uitzicht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.