It giet oan! "IJs is erg dun, maar het kan net"

DOORN - Na een nacht lang water opspuiten is de Doornsche IJsclub er klaar voor: van 8.00 tot 12.00 uur kan er geschaatst worden.
"Het is erg dun", zegt Kees Schippers van de ijsbaan tegen Radio M Utrecht. "Pas rond middernacht begon het echt goed te vriezen. Maar de baan is er klaar voor."
De Doornsche IJsclub is zoals wel vaker de eerste schaatsbaan van de provincie die de deuren opent. Misschien is het dit zelfs wel de eerste van heel Nederland. "Ik denk het haast wel", zegt Schippers. "Maar daar kijken wij niet naar."
"Het belangrijkste is dat ie hier open gaat en dat er veel jeugd langskomt." Dat laatste gebeurt sowieso: vandaag komen leerlingen van de naastgelegen Gisbertus Voetiusschool langs.
Wat is nou het geheim van de Doornsche IJsclub, die al bij de allereerste vrieskou meteen de deuren opent? "Veel vrijwilligers en veel mensen die ons helpen", zegt Visser.
De baan is alleen 's ochtends open. "Woensdag hopen we weer open te kunnen en dan misschien ook zelfs 's middags. Maar als de zon gaat schijnen hebben we een probleem. Wij hebben liever sluierbewolking."
Radio M Utrecht-weerman Arie Verrips verwacht dat de ijsbaan ook donderdag nog open kan. Maar daarna lijkt het een stuk warmer te worden.

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij mag als eerste de baan op.