Bureau van commandant Kamp Amersfoort gevonden

Het bureau.
Het bureau. © Kamp Amersfoort
AMERSFOORT - Vrijwilligers van Kamp Amersfoort hebben het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het is vanaf vandaag te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp.
Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen. Het bleef daarna in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.
Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen op de kazerne in het Overijsselse Steenwijk. "De commandant en zijn voorgangers wisten dat de tafel een luguber verleden heeft. Tientallen doodvonnissen zijn er op afgetekend", zegt onderzoeker Immo Rutting van Kamp Amersfoort. "Het is opmerkelijk dat ze het bureau altijd zijn blijven gebruiken. Er stond toen we hem aantroffen gewoon een computer op. Ik zou er zelf niet achter willen zitten."
Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond; in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant.
Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg. Ondermeer zijn laarzen staan er in de vitrine. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld en was één van de vijf Duitsers die in ons land werden gefusilleerd. Hij ligt anoniem begraven in een geheim graf ergens in Nederland.
In Kamp Amersfoort werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, zijn meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.
Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats met steun van onder andere het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.
Bureau van Amersfoortse kampbeul opgespoord
Kampcommandant Karl Peter Berg na zijn gevangenname.
Kampcommandant Karl Peter Berg na zijn gevangenname. © Kamp Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.