UKiest: Wat houdt Montfoort bezig?

MONTFOORT - De gemeente Montfoort kent acht kernen; Achthoven-West, Achthoven-Oost, Blokland, Cattenbroek, Knollemanshoek, Linschoten, Mastwijk en Willeskop.
Het vertrouwen in de Montfoortse politiek werd in 2015 geschaad na de 'Bloklandaffaire'. In het verleden werden bouwvergunningen niet goed gehandhaafd. Zo bouwde een boer aan de Blokland woningen op zijn grond, zonder toestemming van de gemeente. Het college trad daar niet tegen op. Drie wethouders legden hun werk neer en stelden hun portefeuilles beschikbaar.
Een paar jaar eerder stapte VVD'er Harry van Beers op na onenigheid binnen het college. Volgens hem zouden er stukken voor elkaar worden achtergehouden en afspraken uit het coalitieakkoord worden geschonden.

UW-SAMENWERKING

In 2014 ging Montfoort een ambtelijke samenwerking met de gemeente IJsselstein aan. De samenwerking had beide gemeenten geld moeten opleveren, maar het liep uit op een fiasco en kostte miljoenen. Voor het terugdraaien van de samenwerking is twee jaar tijd uitgetrokken, hoeveel geld dat gaat kosten is nog onduidelijk. Daarbij moet nog worden besloten of Montfoort een nieuw huwelijk aangaat en met wie.

WONINGBOUW

Ook in Montfoort is woningbouw een hot item. Volgens sommige partijen is er een tekort aan sociale woningbouw, terwijl anderen zeggen dat er vooral een probleem is in de doorstroming. Het makkelijkste zou natuurlijk zijn als overal naar hartelust kon worden gebouwd, maar gemeenten mogen alleen bouwen binnen de rode contouren die opgelegd zijn door de provincie Utrecht. Feit is dat er nu in Montfoort te veel mensen zijn die geen geschikte woning kunnen vinden. Oudere mensen moeten nu lang wachten op een woning met een lift bijvoorbeeld, terwijl jongeren zitten te springen om de woningen waar die ouderen nu wonen. Ook zijn er mensen die te lang blijven wonen in een sociale huurwoning omdat dat financieel interessant is. De doorstroming is dus niet goed genoeg. Er zijn al volop plannen in de politiek om dit op te lossen, maar er moet nog een hoop gebeuren.

PARKEREN

Parkeren in Montfoort is nog wel eens een probleem. De parkeerdruk rond sportvelden, schoolcampus en binnenstad moet omlaag. Om dat op te lossen wilde de gemeente extra parkeerplaatsen aanleggen in het stadspark, maar dat stuitte op fel verzet van inwoners van Montfoort. Het opofferen van groen ligt gevoelig. Met diverse acties hebben de inwoners tegen dat plan geprotesteerd. Het college besloot het plan in de ijskast te zetten en de opties om de parkeerproblematiek voor de binnenstad en de sportvelden op te lossen breder te bekijken.

BIBLIOTHEEK

Sinds een paar jaar is er geen bibliotheek meer in de gemeente Montfoort. De vestigingen van Bibliotheek Het Groene Hart moesten worden gesloten omdat de gemeente ze door bezuinigingen niet langer meer kon open houden. De dichtstbijzijnde bibliotheken zitten in Woerden en Oudewater. Of de bibliotheek weer terugkomt in Montfoort ligt aan de politieke wil. Het is maar de vraag of de nieuwe bestuurders er na de gemeenteraadsverkiezingen geld voor over hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.