UKiest: Wat houdt Lopik bezig?

LOPIK - De gemeente Lopik heeft negen dorpskernen: Benschop, Cabauw, Jaarsveld, Lopik, Lopikerkapel, Polsbroek, Polsbroekerdam, Uitweg en Willige-Langerak. Die dorpskernen hebben allemaal een eigen karakter en mentaliteit.
Met haar doe maar gewoon-mentaliteit is Lopik een dorpse gemeenschap met veel ondernemers. Uit recent onderzoek van Bureau Louter blijkt dat Lopik vooral voor bouwbedrijven een aantrekkelijke gemeente is. Verder wonen er natuurlijk veel agrariërs.
Op politiek vlak blijft het in Lopik meestal rustig. De wethouders en raadsleden liggen vrijwel nooit met elkaar in de clinch. De meeste standpunten komen aardig overeen, waardoor er snel besluiten kunnen worden genomen.
Lopik is een krimpgemeente. Het aantal inwoners neemt zelfs af met 10 procent is de verwachting. In december 2017 telde Lopik volgens het CBS 14.208 inwoners. De prognose is dat in 2040 12.800 mensen in Lopik wonen. Daar ligt een taak voor de politiek. Hoe hou je de mensen in Lopik en hoe zorg je ervoor dat er nieuwe inwoners bij komen? Vooral in de leeftijdscategorie 20-35 mist Lopik mensen.
De meeste jongeren trekken naar de stad om te gaan werken of studeren. Lopik wil die inwoners niet kwijt, want de gevolgen zijn groot. Zo kent Lopik 11 basisscholen met vaak een relatief laag aantal leerlingen. Als jonge gezinnen zich niet in de gemeente vestigen, komen sommige van die scholen in de toekomst misschien wel leerlingen te kort. De vraag is dan hoe lang zo'n school kan blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor sportverenigingen. Met het oog op de toekomst moeten er keuzes worden gemaakt.
Qua recreatie liggen er voor Lopik kansen. De gemeente denkt na over de bestemming van leegstaande gebouwen in het buitengebied. Als boerenbedrijven niet worden overgenomen of er simpelweg gebouwen leeg komen te staan, kunnen die een mooie herbestemming krijgen. De vraag is alleen wat en hoe ver de politiek daarin zal gaan. Een schuur kan dienst gaan doen als massagesalon of kantoor, maar er kan bijvoorbeeld ook een kartbaan in worden gebouwd.

LEKDIJK

Het is mooi wonen aan de Lek, maar de bewoners van de Lekdijk kunnen niet altijd van hun rust genieten. Al jaren klagen een aantal van deze mensen over motoren die op mooie zomerdagen over de Lekdijk razen. De gemeente heeft een paar weken geleden besloten dat de Lekdijk dicht gaat voor motoren in het weekend. Motorclubs zijn daar overigens niet blij mee.
Eén van de manieren om Lopik op de kaart te zetten is door Salmstede aan de Lek uit te breiden. Lopik heeft een unieke ligging aan de Lek, maar op dit moment worden de recreatieve mogelijkheden niet genoeg benut, vinden de meeste politici.
Er zijn plannen voor een zwemplas en meer horeca. Niet alle buren van Salmsteke zien dat zitten. Ze zijn bang dat de uitbreiding van het recreatiegebied de rust van omwonenden niet ten goede komt. Bij het project zijn Rijkswaterstaat, Recreatieschap de Stichtse Groenlanden, Provincie Utrecht, Staatsbosbeheer, het waterschap en de gemeente Lopik betrokken. De gemeente gaat er straks vooral over hoe je de verkeersstromen begeleidt.

VERZAKKINGEN

De gemeente Lopik ligt op veengrond en dat is niet bevorderlijk voor de huizen op die grond. Wijken zoals De Weide en De Akker zakken langzaam weg in de slappe bodem. PvdA, VVD en SGP dienden een motie in over de oplossing die de gemeente voorstelde. Volgens de motie is ophoging een tijdelijke oplossing en niet duurzaam. De politiek is in gesprek met de bewoners en de komende tijd moet er een oplossing komen. De verwachting is dat de gemeenteraad in mei vergadert over dit onderwerp.

UKiest: Hier gaat het over in Lopik volgens verslaggever Anne-Marie Verhagen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.