UKiest: Wat houdt Amersfoort bezig?

AMERSFOORT - Ook Amersfoort maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen. En de keuze is reuze in de Keistad. In totaal doen veertien partijen mee.
De meeste vallen onder de noemer 'oud en vertrouwd', maar er zijn ook nieuwkomers. Ook de SGP, DENK, Blanco Lijst/G. Chel, Vrede en Recht hopen dit keer zetels te bemachtigen in de Amersfoortse gemeenteraad.
De huidige coalitie in Amersfoort bestaat uit D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Het is nog maar de vraag of de combinatie van deze partijen ook de komende vier jaar de stad mag besturen. In de wandelgangen is vooral veel kritiek op D66. De grote winnaar van vier jaar geleden (negen zetels) zou volgens critici veel te weinig hebben laten zien. Krijgt de partij een nieuwe kans van de kiezer?

WONINGBOUW

Eén van de belangrijkste verkiezingsthema's in Amersfoort is woningbouw. Wat de stad wil is duidelijk: bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar zet je even een paar duizend nieuwe woningen neer?
De verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen staan er dan ook vol mee. Voor sommige partijen is dit vraagstuk helemaal niet zo moeilijk; die wijzen direct naar Vathorst-West, tussen Amersfoort en Bunschoten. Wat de VVD betreft is dat een prima plek om nieuwe huizen neer te zetten.
VVD-fractievoorzitter Kees Kraanen: "Voor starters en mensen die willen huren is in Amersfoort te weinig aanbod. Deze plek biedt zeker kansen om deze groep te helpen." De PvdA lijkt voorzichtiger. Die partij wil eerst goed onderzocht hebben of nieuwbouw op die plek wel écht een goed idee is: "Eerst meten, dan weten." Aldus fractievoorzitter Rob Smulders van de PvdA.
Maar tegenstanders zijn er ook. Volgens GroenLinks-raadslid Dillian Hos is het een slecht idee om wéér bij Vathorst te bouwen:
"Laten we nou eerst eens kijken waar het nog meer kan. Het is zo makkelijk om wéér een weiland te pakken. Het is ingewikkelder om het binnen de stad te doen, maar laten we die uitdaging nou eens aangaan! We kunnen in Amersfoort nog op veel plekken de hoogte in. Dat zullen we ook moeten, anders zitten we straks aan Bunschoten vast!"

BEREIKBAARHEID

In januari kreeg Amersfoort van de Raad van State groen licht om eindelijk aan de langverwachte Westelijke Rondweg te beginnen. Maar daarmee zijn alle problemen op het gebied van verkeer en bereikbaarheid nog lang niet opgelost.

Zo staat het verkeer in Vathorst zo'n beetje iedere dag muurvast. En zeker als die wijk de komende jaren nóg groter wordt, lijkt de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg die Vathorst met de A1 verbindt noodzakelijker dan ooit.
De meeste partijen zijn het met elkaar eens dat een oplossing voor Vathorst een must is voor de bewoners. Maar dat was ook de afgelopen jaren eigenlijk al glashelder. De politiek is zich ervan bewust dat ze hun beloften op het gebied van de bereikbaarheid van Vathorst niet waar hebben kunnen maken. Dat moet de komende jaren dus anders.

AUTOLUW

Verschillende partijen strijden naast een goede bereikbaarheid van Vathorst óók voor een autoluwe binnenstad.

Amersfoort groeit en er komen steeds meer toeristen. Om de stad onder deze omstandigheden mooi te houden, moet voorkomen worden dat de straten vol staan met auto's.
Maar dit zou dan wel in samenspraak moeten met ondernemers en bewoners. De stad helemaal op slot is voor hen geen optie, aangezien zij er wonen en werken. Maar hoe regel je dat dan goed? Dat is een vraag waarin de komende raadsperiode een antwoord op moet komen.

ENERGIENEUTRAAL

Nóg een onderwerp dat hoog op het Amersfoortse lijstje staat is duurzaamheid. Want ook in Amersfoort willen ze in 2030 energieneutraal zijn. Maar hoe bereik je dat? Bijvoorbeeld door windmolens te plaatsen. Maar de meningen over deze oplossing lopen sterk uiteen. Zo wil de VVD geen windmolens binnen de gemeentegrenzen. De partij ziet ze liever op zee.
Maar volgens de PvdA levert dat veel minder energie op. Windmolens op en bij industrieterreinen zijn volgens de partij oplossingen waar je niet omheen kunt: "Om energieneutraal te willen worden, moet je van alles wat doen."
Amersfoort denkt ook na over het plaatsen van zonnepanelen. Een heet hangijzer is bijvoorbeeld: leg je die panelen ook op de daken van monumentale panden in de historische binnenstad? De ene partij zegt 'absoluut niet!', maar 'moet kunnen!', vindt de ander. Voorstanders van zonnepanelen op monumentale panden tekenen daarbij wel aan dat ze goed geïntegreerd moeten worden. Ze doelen daarmee op zonnepanelen die eruit zien als dakpannen, zodat ze niet of nauwelijks opvallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.