Kinderen spotten halo in Veenendaal

VEENENDAAL - Kinderen van de Johannes Calvijnschool in Veenendaal waren vanmiddag getuige van een fraai lichteffect. Tijdens het buitenspelen zagen de leerlingen van groep 3 een halo. Eerst wisten ze niet wat het precies was. Samen met de juf gingen ze op onderzoek uit. Internet bood uitkomst. De halo werd meteen even op de foto gezet.
Halo is de verzamelnaam voor een aantal lichtverschijnselen in de atmosfeer. Het effect wordt veroorzaakt als zon- of maanlicht door een ijle nevel van ijskristallen schijnt, vaak in de vorm van cirrus- of cirrostratusbewolking.
De halo kan verschillende gedaantes hebben: gekleurde kringen, witte kringen, lijnen of lichtplekken aan de hemel, meestal rond de zon of maan. Een halo kan ook lijken op een regenboog, zoals vandaag in Veenendaal het geval was. Belangrijk verschil is dat de regenboog zijn oorsprong vindt in vloeibare waterdruppels en een een halo dus in ijskristallen.
Hoe de halo eruitziet is afhankelijk van de vorm en oriëntatie van de ijskristallen in kwestie en de hoogte van de zon of maan boven de horizon. Sommige halo's komen regelmatig en overal ter wereld voor, andere zeer zelden.