UKiest: Wat houdt IJsselstein bezig?

IJSSELSTEIN - IJsselstein heeft het afgelopen jaar maar liefst drie verschillende coalities gehad. Tot twee keer toe viel een college over de samenwerking met de gemeente Montfoort. Die samenwerking leverde niet op wat de gemeente wilde.
IJsselstein zocht de samenwerking met de gemeente Montfoort om zo het voorzieningenniveau in de gemeente op peil te houden. Het moest iets opleveren, maar het bleek juist 1,5 miljoen euro meer te kosten dan begroot. Daar maakten veel partijen zich boos over en binnen een jaar tijd vielen twee coalities over dit onderwerp. Er zit nu een zakencollege om te zorgen dat tot aan de verkiezingen belangrijke beslissingen genomen kunnen worden.
De politieke strijd over de samenwerking met Montfoort is uitgevochten in de gemeenteraad. De meerderheid van de raadsleden besloot eind vorig jaar ermee te stoppen. Nu zal een plan bedacht moeten worden om af te bouwen. Dat duurt twee jaar en gaat opnieuw veel kosten met zich meebrengen.

SAMENWERKING

Bij de komende verkiezingen zullen partijen wel moeten bedenken hoe het verder moet gaan met IJsselstein. De gemeente staat financieel onder druk en daarom is het nodig om met andere gemeenten samen te werken. Maar met welke is de vraag.
Sommige partijen zoeken het richting de Lopikerwaard en Oudewater, maar daar is niet iedereen het mee eens. Ook de vorm van de samenwerking is punt van discussie. Moet je fuseren of alleen op bepaalde punten samenwerken. Hierover is zeker het laatste woord nog niet gezegd.

WONEN

Een ander belangrijk thema voor IJsselstein is betaalbare huisvesting. Jongeren die op zichzelf willen gaan wonen kunnen nauwelijks iets betaalbaars vinden. Ook zijn de woningen voor ouderen schaars, terwijl de gemeente vergrijst. Gezinnen met jonge kinderen die willen doorgroeien naar een iets duurdere en grotere woning vangen bot. Kortom er moet nodig worden gebouwd voor deze groepen, maar waar is de grote vraag.
Woningcorporatie Provides heeft een plan voor een kleinschalig nieuwbouwproject tussen IJsselstein en de Lek. Hier zou een kleine dorpsachtige wijk gebouwd kunnen worden. Een aantal partijen ziet dit plan wel zitten, maar anderen vinden het een kwetsbaar natuurgebied dat behouden moet blijven.
Andere optie is om binnen de stadsgrenzen te bouwen, maar dat gaat weer ten koste van het groen binnen de gemeente. Toch zal IJsselstein iets moeten doen om de duizenden mensen te helpen die op de wachtlijst staan voor een woning.

PARKEREN

Parkeren blijft een discussiepunt en vooral of je er nu wel of niet voor moet betalen. IJsselstein heeft betaald
. Enkele partijen willen hier vanaf. Momenteel moet je in het historische centrum van de stad tot zes uur 's avonds betalen, maar daarna is het gratis.
In de garages rondom het centrum moet je 24 uur per dag betalen voor het parkeren. Het gevolg is dat de garages vooral leeg staan en mensen toch in het centrum hun auto parkeren. Parkeren zou volgens sommigen weer gratis moeten worden.
Anderen vinden wel dat er iets moet veranderen en stellen voor om het derde en vierde uur parkeren in de garages gratis te maken, zodat mensen langer blijven. Ook zijn er partijen die het betaald parkeren een groot succes vinden. Volgens deze partij staan de garages helemaal niet leeg.

AFVALBELEID

Het afvalbeleid moet anders. Bijna elke gemeente is hiermee bezig. Plastic en blik moet apart worden
en het restafval wordt minder vaak opgehaald.
In IJsselstein is een pilot gaande in een wijk. Eens in de vier weken wordt hier het restafval opgehaald en voor het plastic en blik is een aparte container. Na de resultaten van deze proef zal de politiek moeten beslissen of voortaan op deze manier overal het afval wordt opgehaald.

UKiest: Hier gaat het over in IJsselstein volgens verslaggever Iris Tasseron

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.