Help, het Groene Hart verzakt

WOERDEN - Groningse toestanden in het Groene Hart. In het buitengebied van Woerden verzakken straten, stoepen en huizen. En dat komt niet door gaswinning, maar door de slappe veengrond.
Om de verzakkingen in bijvoorbeeld Kanis tegen te gaan, komen overal palen onder. Dat kost de gemeente Woerden miljoenen. "In Woerden hebben wij 13,5 miljoen euro begroot voor onderhoud aan de openbare ruimte", legt VVD-raadslid Reem Bakker uit. "Eigenlijk hebben we 19 miljoen per jaar nodig hebben om dit soort gebieden droog te houden."

OPLOSSING

Bakker wil meer geld en oplossingen vanuit de provincie of het Rijk, want voor Woerden, maar ook voor andere gemeenten in het Groene Hart, rijzen de kosten de pan uit. "De expertise die wij hebben als waterland Nederland moet worden ingezet om de verzakkingen te laten stoppen. Er moet een oplossing voor de lange termijn komen. Net als in Groningen." Bakker doelt daarmee op de compensatie die Groningers krijgen van de rijksoverheid voor de schade die ze leiden als gevolg van de gasboringen.
Binnenkort wordt in Kanis in ieder geval begonnen met de reconstructie van het wegennetwerk. De inwoners zijn daar blij mee, want ook de bodemverzakking blijft een probleem. "Dit is een hele goede zaak. We willen de boel ook wel verjongen. Er worden nieuwbouwhuizen gebouwd. Dus het is goed dat de wijk wordt opgeknapt."

"Permanente oplossing nodig voor verzakkingen Groene Hart"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.