Van Rossem: "Utrecht heeft grootste meteoriet van Nederland"

UTRECHT - Eén van de maar zes meteorieten die in Nederland zijn gevonden viel 175 jaar geleden in Utrecht uit de lucht. Het is ook nog eens de grootste meteoriet van Nederland. De Utrechtmeteoriet, Maarten van Rossem wil er alles over weten. Waar komt hij vandaan? Wat voor een materiaal is het? Wat kunnen we van deze 7,2 kilo wegende ruimtesteen leren ?
De meteoriet ligt in het Universiteitsmuseum in Utrecht. Maarten heeft er afgesproken met geo-wetenschapper Arjen Boosman. Hij vertelt wat er 175 jaar geleden gebeurde. Op een zomeravond in 1843 was er plots een enorme knal te horen. Er kwamen zelfs meldingen uit Rotterdam en Leiden over het geluid. Even buiten Fort Blauwkapel stond boer Teunisse in het veld. Hij zag een metershoge stofwolk opstijgen en vond een gat van een meter diep. Daar haalde hij de Utrechtmeteoriet uit.

LOEVENHOUT

Arjen: "Het blijkt dat hij in minstens twee stukken is gebroken. Een ander, veel kleiner deel is een paar dagen later bij Loevenhout gevonden. Dat is het deel dat nu hier in dit museum ligt. Het grote stuk van 7.2 kilo is vreemd genoeg geschonken aan een museum in Boedapest en ligt daar nog tentoongesteld."

MICROSCOOP

Arjan heeft een schijfje dat van de meteoriet is afgehaald bij zich. Het is 1/30 van een millimeter dik. Genoeg om onder een microscoop te bekijken. Maarten is onder de indruk: "Wat een prachtige structuren worden er zo zichtbaar, ongelofelijk"

Arjen vertelt dat de steen vol mineralen zit die ons van alles over het ontstaan van planeten kunnen vertellen. Maarten vindt het bijzonder boeiend: "Utrecht heeft de grootste meteoriet van Nederland, maar hij wordt pas interessant onder een microscoop."
Van Rossem Vertelt is te zien op donderdag vanaf 12.20 uur.

Van Rossem:"Utrecht heeft de grootste meteoriet van Nederland, maar hij wordt pas interessant onder een microscoop

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.