Utrecht stopte met Grauwe Eeuw vanwege oproep Sinterklaas te doden

UTRECHT - De reden dat de gemeente Utrecht onlangs een samenwerking beëindigde met actiegroep De Grauwe Eeuw is de oproep om Sinterklaas om het leven te brengen. Een Grauwe Eeuw-lid zette die opruiiende tekst op Facebook.
Grauwe Eeuw-lid Michael van Z. uit Utrecht schreef in oktober "dat er niks anders opzit dan een prijs op het hoofd van Sinterklaas te zetten". "Het wordt een dubbele prijs als alle kinderen er getuige van zijn, en massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten."
Volgens de NOS werd het bericht snel verwijderd, maar het kwam de Utrechtse wethouder Diepenveen wel onder ogen. Die besloot direct te stoppen met de samenwerking met De Grauwe Eeuw.

GOUDEN EEUW

De Grauwe Eeuw heeft als doel een einde te maken aan de verheerlijking van de Gouden Eeuw en het kolonialisme van destijds. Utrecht overlegde af en toe met de actiegroep over zichtbaarheid van het koloniale verleden in de openbare ruimte. Zo ging het onder meer over het vernoemen van straatnamen naar historische personen.

TIVOLI

Eerder al kwam De Grauwe Eeuw in Utrecht al negatief in het nieuws toen de club een petitie startte tegen TivoliVredenburg. Het Utrechtse podium zou zich schuldig maken aan racisme door een kinderfeest met cowboythema te organiseren.
Het OM doet momenteel onderzoek naar de Sinterklaas-uitlatingen van Michael van Z. RTV Utrecht probeerde in het verleden al eens contact te leggen met De Grauwe Eeuw, maar dat lukte niet. De actiegroep gelooft niet in 'reguliere media' en weigert toelichting te geven op standpunten en acties.