Schaatskoorts loopt op: morgen wel of geen rondje Leersumse Veld?

LEERSUM - Gaat het vannacht hard genoeg vriezen? Dat is de grote vraag voor natuurijspioniers. Op het Leersumse Veld hopen ze morgen een ochtendje te kunnen schaatsen.
Vanmorgen waren er al wat schaatsers rond het water te vinden, maar het is nog te vroeg. "Het ijs is maximaal 1,5 centimeter dik op de meeste plekken. Te dun", aldus natuurijskenner Fred Geers, die deze week overuren maakt.

KOUDE NACHT

voorspelt 5 graden vorst voor komende nacht. En dat zou goed uitkomen. "Als het weer zo hard gaat vriezen als afgelopen nacht, dan zijn de schaatspioniers morgen op het Leersumse Veld te vinden", verwacht Geers
In vergelijking met gisteren ziet het er vandaag sowieso al hoopvoller uit. Dinsdag waren er nog veel open plekken, maar vandaag ziet het Leersumse Veld eruit als een mooie gladde ijsvloer. Maar schijn bedriegt. zegt Geers. "Op sommige plekken heeft de wind meer vat gekregen. Daar is het ijs nog heel dun. Het is een mooie ijslaag om naar te kijken, maar niet om op te schaatsen."

WAARSCHUWING

Geers waarschuwt dan ook niet overmoedig te worden. "Dit is alleen voor pioniers die goed voorbereid zijn. De schaatsers die hier morgen komen nemen een trapje mee en droge kleren."
Er kan al wel door iedereen geschaatst worden op ijsbanen. In Veenendaal en Doorn zijn die vanmorgen open gegaan. Maar de zon speelt de banen parten. In Doorn, waar gisteren ook al werd geschaatst (en gevallen) gaan ze vanmiddag dicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.